Avui a la tarda hi ha convocada una concentració, organitzada a la Plataforma LGTBcat, en contra de la LGTBfòbia als Jocs Olímpics d’Hivern que se celebren a la localitat de Sotxi a Rússia. Aquest país s’ha caracteritzat en els darrers anys per una escalada LGTBfóbica institucional que s’ha acabat concretant en lleis en contra del que anomenen “propaganda” homosexual. En realitat qualsevol argument que afirme que les persones LGTB no són malaltes o mereixen respecte i visibilitat és considerat “propaganda”. Ser persona LGTB a Rússia és, actualment, dur, molt dur. La situació ha arribat a ser, no ja només repressiva, que també i molt, sinó tan absurda que l’alcalde de la localitat que acull aquesta edició hivernal dels Jocs Olímpics va negar que hi haguessen homosexuals en Sotxi. Aquest és el nivell dels qui governen en Rússia que, no ho oblidem, actuen molt influenciats per l’acció de l’Església Ortodoxa que busca noves cotes de poder i d’influència social en un país majoritàriament ateu. En quest context, com déiem a una altra editorial, Rússia és tot un repte per al moviment LGTB.

Aquestes notícies es produeixen en un context internacional agredolç per al col·lectiu LGTB: amb avanços constants a Amèrica i Europa Occidental, però amb retrocessos, també constants, a Àfrica, Àsia i Rússia. Una situació, per tant, que ens obliga a estar en guàrdia i vigilants a un col·lectiu com el nostre que ha vist reconeguts els seus drets de forma tan recent. Des d’IDEMTV saludem la iniciativa de la Plataforma LGTBcat. Ens hi juguem molt. El que passe arreu del món ens afecta: siguen avanços o retrocessos. Els nostres drets són tan recents que no ens podem permetre un pas endarrere.

Felicitem al moviment LGTB pel seu activisme i l’animem a intensificar les seues accions per promoure que la societat catalana puga manifestar plenament el seu rebuig a la LGTBfòbia institucional russa.