Aturada de la legislació antidiscriminatòria a la Unió Europea

Aturada de la legislació antidiscriminatòria a la Unió Europea

2163

ILGA Europa  ha elaborat el Rainbow Europe Map en el que s’observa un preocupant retrocés en alguns països,  i una aturada general, en els drets de les persones LGTBI. El Mapa classifica 49 països europeus en les seves respectives pràctiques legals i polítiques per a persones LGBTI, del 0%, que marcaria la total absència de polítiques favorables al col·lectiu (violacions greus dels drets humans, discriminació) al 100% que seria l’ideal pel que fa al respecte dels drets humans i la plena igualtat.

S’evidencia una paràlisi important en els avenços de reconeixement de drets en el darrer any de pandèmia. Segons recull l’informe «La pandèmia COVID-19 i les seves conseqüències han posat de manifest totes les llacunes en termes de realitats viscudes de persones LGBTI a Europa i Àsia Central» L’informe analitza un fort augment dels discursos d’abús i odi contra les persones LGBTI, sobretot pel que fa als que la pandèmia va tornar més  vulnerables: a les persones sense llar han estat obligades a tornar a situacions hostils tant en l’àmbit familiar com comunitari.

Segons denuncia l’informe «Hi ha regressió a Àustria, Croàcia, Finlàndia, Hongria,

Lituània, Rússia, Eslovàquia i Eslovènia i el Regne Unit, i l’estancament a Alemanya, Andorra, Xipre, Txèquia, Geòrgia, Alemanya, Kosovo, Montenegro, Macedònia del Nord i Suècia.». A nivell percentual a Europa al nivell més baix es trobarien Mònaco, San Marino i Liechtenstein amb un 11%, 13% i 19% respectivament. Dels estats membres de la Unió Europea  es trobarien al nivell més baix: Polònia, amb un 13%,  Romania (13%) i  Itàlia (22%). Si ampliem la mirada cap a l’est es troben en una situació molt preocupant Turquia amb un 4%, Rússia (10%), Bielorússia (12%) i Ucraïna (18%). 

ILGA Europa denuncia a l’informe que s’ha produït un augment substancial dels discursos d’odi, tant de fonts oficials, dels mitjans de comunicació com en les xarxes socials. La tendència d’algunes representants polítics i institucions de fer atacs verbals i assenyalament de persones LGBTI ha crescut considerablement i s’ha estès a països com Albània, Azerbaidjan, Bòsnia i Hercegovina, Bulgària, Txèquia, Estònia, Finlàndia, Hongria, Itàlia, Kosovo, Letònia, Moldàvia, Macedònia del Nord, Polònia, Rússia, Eslovàquia i Turquia. També els líders religiosos han propagat els discursos d’odi a Bielorússia, Grècia, Eslovàquia, Turquia i Ucraïna, en aquest cas molts d’ells feien culpables de la pandèmia directament a les persones LGBTI. 

Per altra banda,  a les xarxes socials ha augmentat el discurs de l’odi, si bé és un fet general a Europa és especialment preocupant a Bulgària, Croàcia, Txèquia, Malta, Montenegro, Rússia i Turquia. Aquest fet també es troba als mitjans de comunicació generals d’Eslovènia i Ucraïna. 

A estats amb un grau alt d’avenços com  a  Irlanda (53%), Països Baixos (63%), Bèlgica (74%) Portugal (68%),  Espanya (65%) i el Regne Unit (64%) es troba una frenada important en els avenços i, en canvi, una puixança dels discursos de l’odi a nivell polític i de xarxes socials.  Tot i així, com apunta l’informe, tribunals i  institucions governamentals han començat a prendre més consciència d’aquesta tendència creixent i es comença a parlar de la regulació del discurs d’odi en línia, inclòs a nivell de la UE.

Destaca el fet que en alguns països s’han intensificat, el discurs discriminatori cap a  les persones trans, tot i que hi ha alguns països que avancen en termes d’autodeterminació de gènere.

Rainbow Europe , és una eina anual de comparació d’ILGA Europa que inclou el Rainbow Map , l’Index i les recomanacions nacionals. ILGA Europa el porta a terme  produeix des del 2009 per tal d’il·lustrar la situació legal i política de les persones LGBTI a Europa .

Articles semblants

3041

4211