Tot i que la realitat internacional és molt diferent i trobem retrocessos importants, el panorama europeu segueix avançant en els drets LGTB.

A Roma, la città etterna, es va aprovar una ordenança municipal d’unions civils que permetrà a totes les parelles, sense distinció de l’orientació sexual, un reconeixement similar al matrimoni pel que fa a drets i deures. A Itàlia hi ha una paràlisi legislativa en el reconeixement del matrimoni per a les persones del mateix sexe i això ha provocat que alguns ajuntaments tirin endavant iniciatives com aquesta. Abans que Roma van ser Bolonya i Nàpols tot i que van trobar l’oposició i prohibició del govern.

A Portugal, després de llargues reivindicacions, el Codi del Treball ha recollit la inclusió de la no discriminació per raó d’identitat de gènere, ha estat 10 anys després que el codi recollís la inclusió de l’orientació sexual.

A Catalunya, les entitats agrupades a la plataforma LGTBcat han fet una valoració crítica dels 100 dies de l’entrada en vigor de la llei dels drets de lesbianes, gais, transgèneres, bisexuals i intersexuals, i per eradicar l’homofòbia, la transfòbia i la bifòbia.

La plataforma ha exigit al govern l’aplicació de les mesures que la llei conté i una guia per als i les professionals que han d’aplicar-la, així com que en faci difusió, tal com es recull al text.