París was a woman

París was a woman

“Durant gairebé mig segle, París va ser dona, una dona intel·ligent, creativa, fascinant” diu Andrea Weiss, autora de “Paris era mujer. Retratos de la orilla izquierda del Sena”. El nou llibre editat per Egales, és la traducció al castellà de l’obra “Paris was a woman” que va ser una investigació de l’autora i la seva sòcia Greta Schiller van portar a terme sobre les dones que van teixir una xarxa cultural i creativa al París d’entreguerres.

 

 

L’autora ha guanyat un Premi Emmy pel seu documental “Before Stonewall”, va ser guionista del film dirigit per Greta Schiller, una pel·lícula estrenada el 1996, que vam poder veure a Barcelona gràcies al descobriment de la Mostra de Films de Dones de Barcelona, i que es va convertir en un llibre. Dues referències imprescindibles per a la visibilitat, la genealogia i la història de les lesbianes.

París era el centre de la creació però la història ha recollit les influències i vida d’alguns homes (Picasso, Joyce, Hemingway…) en aquells moments històrics, però no la de dones com: Djuna Barnes, Natalie Barney, Sylvia Beach, Adrienne Monnier, Gertrude Stein, Alice B. Toklas, Romaine Brooks, Colette, Janet Flanner, entre d’altres.

Paris was a woman ens descobreix dones impressionants de nivells culturals i econòmics diferents i que, majoritàriament opten per la bisexualitat o el lesbianisme en les seves relacions. Dones que han estat amagades per la història oficial d’aquell parís dels anys 20.

Aquest retrat de la comunitat (o companyia d’amazones” com escrivia Katherine Anne Porter al “Harper’s Magazine”) d’escriptores, fotògrafes, actrius, pintores, llibreteres, editores… en un París obert van experimentar amb la cultura, es van donar suport per a la creació de forma molt diferent a les aventures que ens han arribat. Paris was a woman ens obre un nou imaginari i descobreix una genealogia femenina impressionant, que ens va arribar el 1996 amb la pel·lícula, després amb el llibre i ara amb la traducció al castellà que ens ofereix l’editorial Egales.