LGTBIFòbia en temps de coronavirus

LGTBIFòbia en temps de coronavirus

1917

Per Carme Porta.

La pandèmia global del COVID19 té més conseqüències a banda de les sanitàries. Els efectes socials, sovint van quedant amagats però les desigualtats es manifesten. S’estan evidenciant en el cas del confinament de dones en situació de violència amb el seu agressor o de joves LGTBI que han de tancar-se amb la família, en un doble armari. Els efectes de la pandèmia sobre les desigualtats per al col·lectiu en el desenvolupament del virus també té efectes globals.

El confinament de milions de persones s’està aprofitant, segons algunes organitzacions de drets LGTBI, per alguns estats per ignorar els drets. A Perú, l’ONG Presente ha denunciat que, durant la quarantena, la policia obliga les persones trans a identificar-se malgrat que el president del país va explicitar el dret a la no discriminació també en temps d’emergència sanitària, inclús se les ha vexat com demostra aquest vídeo obligant-les a cridar ‘vull ser un home’.

A Panamà, el govern ha regulat la segregació per sexes en la circulació al carrer, això comporta que les persones trans estan sent detingudes i multades quan són identificades per la policia, per incomplir les normes de quarantena.

A Mèxic, l’ONG It Gets Better va denunciar l’expulsió de joves LGTBI de casa seva per la hostilitat. Aquest fet sumat a la situació de carrer que viuen moltes persones LGTBI els posa al centre del problema de com abordar la pandèmia sense discriminació i, alhora, de la vulnerabilitat més absoluta.

Brasil, un des països considerats més perillosos per a les persones LGTBI, ha vist com a lacriminalització del col·lectiu per part de Bolsonaro, s’afegia una minimització dels efectes del virus. Cal recordar que a Brasil els assassinat de persones LGTBI són constants: el de la política Marielle Franco va ser un dels que va tenir m i el racisme està en auge, fet que provoca que la discriminació en aquests moments sigui sinònim de mort. L’oposició política ha denunciat a les xarxes a Bolsonaro per no seguir les recomanacions sanitàries internacionals i l’acusa de genocidi.

A Uganda, 23 persones LGTBI van ser detingudes i empresonades. 14 homes gais, dos homes bisexuals i quatre dones trans van ser empresonades sota l’acusació de desobediència a la llei i comissió d’actes negligents per a la propagació del coronavirus, fet denunciat per organitzacions del drets humans que, de forma continuada, evidencien que les acusacions secundàries són excuses contra les persones del col·lectiu.

Països on la lgtbfòbia d’estat és important com ara Rússia, on els assassinats de persones LGTBI no són perseguits o Polònia on uns 100 municipis s’han declarat zones lliures de LGTBI, la situació és molt complicada i l’atenció sanitària i social a les persones LGTBI en estat de sospita.

Dins la Unió Europea també es produeixen discriminacions, el govern d’Hongria intenta anul·lar els drets de les persones trans durant la crisi, introduint un projecte de llei que podria significar el no reconeixement ja que recull que només es reconeixerà el gènere en funció de ‘el sexe biològic, basat en característiques de sexe primari i cromosomes’. A Marsella, una parella gai ha estat assenyalada pel veïnat, advertint-los amb un anònim.

Diferents líders religiosos estan culpant les persones LGTBI de la crisi i expansió del COVID19, l’estigmatització és una de les conseqüències que estan patint les persones LGTBI: la consideració de col·lectiu sospitós i vulnerable, la restricció a serveis bàsics, o a hospitals en alguns països, ha estat una constant per a les persones trans. Pel que fa a la gent gran en residències, el fet de ser un col·lectiu de risc se suma a la invisibilitat social de les persones LGTBI que de forma repetitiva han denunciat les diferents organitzacions.

El treball de les diferents organitzacions pels drets LGTBI segueix sent important i estan impulsant campanyes de suport diverses. ILGA ha posat en marxa #juntesenesto en la que socialitzen els diferents recursos per a la comunitat.