Suma Famílies Rainbow

Suma Famílies Rainbow

El món celebra enguany el 20è aniversari del primer any internacional dedicat a la família. Qui els ho havia de dir que les famílies de dues mares o de dos pares també ho celebraríem passats vint anys. En la commemoració es prendran com a eixos de treball la conciliació laboral i familiar, la solidaritat intergeneracional i la pobresa i l’exclusió social.

I nosaltres ho celebrem tornant-nos a trobar.

La FLG, associació catalana formada per mares i pares lesbianes, gais i transsexuals estem organitzant la que serà la 5a Trobada Estatal de Famílies LGTB – Catalunya 2014. A La Pineda (Tarragonès) els dies 1 a 3 de maig 2014.

Es tracta una vegada més de reunir-nos per compartir les nostres vivències d’homomaternitat i homopaternitat. I enguany al voltant de l’Educació, que és l’eina cabdal per combatre la pobresa i l’exclusió social. Des de la participació de totes les famílies, en un espai per compartir Bones Pràctiques LGTB a les escoles de les nostres filles i fills, i per compartir els projectes de les diferents organitzacions assistents.

El nostre eslògan, Suma Famílies Rainbow, té un sentit d’unió, de comunitat i de moviment.

Una vegada més volem empoderar les famílies, transmetre la força de la visibilitat i del treball conjunt, ajudar a intervenir de forma activa en les escoles dels nostres infants i adolescents, i promoure l’ús de materials que visibilitzen les nostres famílies en la comunitat educativa.

Podrem escoltar a ponents que estan treballant en aquesta direcció des d’altres organitzacions, universitats i escoles, que de ben segur ens faran reflexionar sobre noves línies de treball i nous projectes de futur.

Ponents com la psicòloga de la Universidad de Sevilla, Mar González, que ens presentarà els resultats de les darreres investigacions en famílies lesbianes i gais; el Gerard Coll-Planes i el Miquel Missé que ens parlaran de gènere i educació; membres de la FLG que ens explicaran experiències concretes de Bones Pràctiques per afavorir el tractament de la diversitat familiar a les escoles; l’Antonio Vila-Coro, President de l’Asociación Son Nuestros Hijos i l’Esther Farnos, Jurista, que ens parlaran de la situació de la subrogació avui; la Francisca López que ha investigat les i els adolescents i joves filles i fills de famílies lesbianes i gais; tindrem també tallers per compartir com gestionem amb les nostres filles i fills la nostra homosexualitat, i també com gestionem amb les nostres filles i fills el seu origen.

I com sempre, tot un programa d’activitats lúdiques i esportives perquè les nenes, nens i adolescents s’ho passin bé a la platja o als terrenys de joc, mentre les mares i pares fem feina. Contes de famílies diverses, titelles, jocs de co-educació, tallers d’autoestima i sexualitat, volei platja, concurs de castells de sorra i moltes activitats més. Per nosaltres és tan important el programa adult com l’infantil adolescent. Considerem que el relacionar-se amb altres noies i nois amb els que saben que comparteixen un aspecte molt important de les seves vides, de la seva identitat, com és l’homosexualitat de la mare o mares o del pare o pares, els empodera i els fa sentir part d’una comunitat.

Les nenes i nens, com nosaltres adultes i adults, viuen en un entorn eminentment heterosexual, van a escoles on el model majoritari és l’heterosexual, i constantment es veuen sotmesos a la presumpció d’heterosexualitat. Aquesta presumpció xoca frontalment amb les mares lesbianes o pares gais que tenen a casa, i necessiten veure que el seu model familiar no és una raresa, que no són les úniques o únics. En les trobades de les famílies LGTB ells troben aquesta companyonia explícita, i se senten part important del nostre projecte, el comparteixen i en surten enfortides per encarar amb fortalesa les preguntes i les mirades dels altres.

Aquestes trobades són importants, són imprescindibles per saber que la nostra unió és la nostra força. Són necessàries per ser conscients que les famílies som part del moviment LGTB i que amb ell avancem lluitant per una societat més justa i igualitària.

En diem trobada estatal perquè la FLG obre aquest temps i espai a totes les famílies i associacions de fora de Catalunya, perquè en aquests encontres ens carreguem totes i tots junts de l’energia necessària per seguir en la lluita.

Vivim avui uns moments molt delicats de regressió en molts dels drets socials aconseguits, i ara més que mai no podem baixar la guàrdia. Hem de seguir alerta per no permetre ni un pas enrere. Uganda és l’extrem més terrible de l’odi més recalcitrant, és l’exemple més actual de l’homofòbia d’estat. Amb la nostra trobada, amb la visibilitat de les nostres famílies volem mostrar al món una vegada més, que les famílies LGTB existim, que els nostres infants són feliços amb les lleis que els protegeixen i amparen, i que per elles i per ells, som capaces de tot.

És per això que us esperem a totes i tots a La Pineda, amb ganes de fer feina, però també amb la il·lusió de retrobar-nos i de conviure plegades i plegats.

 

Elisabet Vendrell és llicenciada en Biologia i professora universitària. És membre de l’associació de Famílies Lesbianes i Gais des del seu inici el 2001, entitat de la que ha estat Presidenta des del 2005 fins el 2012; també va presidir la FLG-Asociación de Familias LGTB d’Espanya des del 2009 fins el 2012.

Va ser la primera Vicepresidenta del Consell Nacional de Lesbianes, Gais, Dones i Homes Transsexuals i Bisexuals de Catalunya, així com Coordinadora de la Xarxa Estatal d’Associacions de Famílies LGTB d’Espanya i Secretària de la Federació de Famílies Plurals de Catalunya.