“Per la República Catalana dels drets” per Xavier Florensa

“Per la República Catalana dels drets” per Xavier Florensa

Catalunya sempre ha estat pionera en la lluita contra la igualtat i la no-discriminació de les persones LGTBI i quan ha calgut, la ciutadania s’ha mobilitzat i ha persistit en la defensa d’aquests drets. Ho va fer fa 40 anys, quan Barcelona va acollir la primera manifestació LGTBI, organitzada pel FAGC, i quan de la mà de l’Armand de Fluvià i d’altres activistes es va començar a articular el moviment LGTB de tot l’Estat.

Els darrers anys, des de Catalunya s’ha treballat intensament per crear i consolidar polítiques inicialment adreçades al col·lectiu LGTBI i de lluita contra la discriminació per orientació sexual o diversitat de gènere. Es va fer recolzant majoritàriament la Llei del Matrimoni Igualitari aprovada al Congrés el 2005. I al Parlament de Catalunya reconeixent el dret de les parelles del mateix sexe a l’adopció, el dret de les dones lesbianes a la reproducció assistida, el nou model de salut per a persones trans i l’aprovació de la Llei 11/2014 contra la LGTBIfòbia. Amb aquesta darrera, Catalunya també va jugar un paper pioner, amb una llei que obre camí i en la que el moviment LGTBI també va tenir un paper clau per garantir la seva aprovació.
Els avenços a la resta de l’Estat no han estat senzills. La Constitució espanyola estableix que “l’home i la dona tenen dret al matrimoni”. Un precepte que va servir de coartada al Partit Popular per recórrer la Llei del matrimoni igualitari, fins que el TC s’hi va pronunciar favorablement el 2012. El mateix Tribunal Constitucional sobre el que ara s’escuda el govern espanyol dur a terme la seva acció demofòbica i repressiva contra el Referèndum de l’1 d’octubre.

Aquests dies Barcelona i altres ciutats del nostre país viuen intenses mobilitzacions per defensar la nostra dignitat, la democràcia i un dret bàsic com és el que la ciutadania pugui decidir el futur a través del seu vot. I ho fem perquè tenim l’oportunitat de guanyar la República Catalana, un nou país on el reconeixement i el respecte per la diversitat sexual i de gènere formin part dels seus valors fundacionals. Perquè el reconeixement de la diversitat i dels drets bàsics de les persones ens ajuden a construir una societat més cohesionada i millor. Un estat amb una Constitució que reconegui de manera explícita el dret de totes les persones a estimar com es vulgui i a formar una família, i que lluiti activament per eradicar qualsevol mostra d’LGTBIfòbia de la nostra societat i d’arreu del món.

Xavier Florensa
Coordinadora LGTBI d’ERC