La presència de la diversitat LGTB als museus d’arqueologia

La presència de la diversitat LGTB als museus d’arqueologia

Una cosa que m’ha cridat sempre l’atenció en entrar en un museu d’història, arqueologia o antropologia és la representació que fan de les comunitats prehistòriques: els pares guerrers, treballadors o artistes i amb el cos mig despullat, les dones tapades i cuinant o cuidant als nens, els nens jugant i vestits amb les normes que el bon decòrum marquen. I els ancians? rarament apareixen. És com si una família actual s’enganxés unes vacances en un parc temàtic sobre la Prehistòria.

Durant molts anys arqueòlegs i antropòlegs ha identificat el gènere de dels ossos trobats en les tombes en funció de l’aixovar trobat a la tomb : armes o vestuari masculí eren homes i vestuari femení o joies eren dones. Avui en realitzar anàlisis s’han trobat que això no encaixa: que hi ha homes apareixen amb aixovars femenins i a l’inrevés, normalment el que fan és canviar el gènere assignat i no es paren a analitzar tota la possibilitat de matisos que poden aparèixer.

Les tombes romanes de possibles dones gladiadores, trobades a Londres, són definides com a prostitutes o amants dels gladiadors, tot i aparèixer la paraula “vir” (1)

Els exploradors romans enviats per Pompeu a la Península Ibèrica assenyalen la presència de dones que sortien a combatre al costat dels altres guerrers i d’homes que utilitzant vestimenta femenina es quedaven als poblats jugant un important paper social dins de les tribus íberes (2) . Sens dubte gènere o sexualitat no eren essencials a l’hora de distribuir la funció de cada individu dins d’aquestes societats antigues .

Una cosa semblant passa amb la imatge de dones unides en un cos comú que apareix freqüentment en diferents etapes de la Prehistòria. A Anatòlia, Romania o Sèrbia podem trobar diversos casos. Eren deesses bessones? Les interpretacions donades fins avui són heterosexista: eren deesses de la fertilitat i la fecundació, dues dones unides en un sol tronc? doble ració de fertilització! Rarament es plantegen interpretar el que es veu: dues dones entrellaçades i abraçant-se. Per a aquests investigadors la sexualitat de l’home i la dona de les cavernes tenia un sol sentit: la reproducció.

Quan apareix qualsevol tipus de joguina eròtica s’interpreta sempre de la mateixa manera, es tractava d’un element decoratiu. Eudald Carbonell o Javier Angulo (Sexe en pedra, Ed Luzán, 2005) Ens assenyalen la importància de l’erotisme a l’evolució de la humanitat; però ja abans, i igual que els altres espècies animals, existint els relacions homosexuals. Amb l’aparició de l’erotisme apareixen les joguines sexuals i a través d’elles podem conèixer les seves pràctiques.

La finalitat d’un museu no és presentar una realitat diferent, ni oferir una visió grata a visitants o mecenes, per a això el cinema fantàstic ja ha manipulat la història al seu gust durant segles. Tractar aquests temes amb naturalitat és una bona forma de combatre l’homofòbia. El mon antic i el prehistòric era molt divers i ric en matisos, val la pena que estigui al abast de tothom.

(1) Vir: home, masculí, viril….

http://leopoldest.blogspot.com.es/2012/07/gladiadoras-durante-el-imperio-romano.html

(2) Dones, amazones, tombes i armes: una aproximació transcultural

http://www.uam.es/proyectosinv/equus/warmas/online/Quesada%202012%20Amazonas%20y%20tumbas.pdf

Més informació:

Els gais paleolítics surten de la caverna.

http://www.publico.es/330868/los-gays-paleoliticos-salen-de-la-caverna

El sexe de l’edat de pedra

http://www.lavanguardia.com/vida/20110312/54125856999/el-sexo-de-la-edad-de-piedra.html

Amor entre cavernes en el Paleolític

http://homocronicas.blogspot.com.es/2010/12/amor-entre-cavernas-un-outing.html

 

L’autor és voluntari de la Coordinadora LGTB de Catalunya i Vicepresident de Gais Positius. Al 2009 va organitzar amb Circiut Festival l’exposició “Les relacions homosexuals a través de la història” i a l’any següent, amb motiu del 30 aniversari del primer cas de sida, l’exposició “VIH en positiu”. Paral·lelament i amb els materials recopilats va endegar el bloc L’Armari Obert.