EDITORIAL

Tom Daley, un saltador de trampolí de 19 anys -medalla d’or en el Campionat Europeu de Natació de 2008 i medallista olímpic-, ha fet un salt endavant i ha sortit fora de l’armari. Tot i que la majoria de mitjans parlen d’homosexualitat, en les seves declaracions parla més ben aviat de bisexualitat ja que afirma que sent atracció sexual per homes i per dones. Ha fet l’anunci a través de Youtube amb un missatge personal i directe i que en el moment de tancar aquesta editorial tenia gairebé dos milions de visites. Si era homosexual o no era una qüestió que ja li havien plantejat a diferents entrevistes. En elles afirmava que no li importaven els rumors perquè no ho era. Daley ha volgut amb aquest vídeo i, d’una vegada per totes, acabar amb les especulacions. L’esportista afirma, que si bé s’ha sentit mal per haver d’ocultar-ho, no li ha estat fàcil dir-ho. I, alhora, repeteix amb una gran naturalitat que és molt feliç amb un noi.

Des d’IDEMTV respectem el dret de cadascú de fer visible o no la seua orientació sexual. Pensem que no és una condició que s’haja d’amagar, ans al contrari, però entenem que hi ha circumstàncies que fan difícil viure obertament la pròpia condició sexual. Amb tot, ressaltem la importància de tenir referents LGTB de lideratge i personatges públics. És important també que aquests estiguen entre totes les professions i col·lectius socials. El col·lectiu LGTB és plural i divers, i així s’ha de reflectir en la seua imatge pública. Per això, saludem la valentia de Daley en un món com el de l’esport on resulta tan difícil sortir de l’armari: de fet no hi ha pràcticament referents. Anys de masclisme i LGTBfòbia ho expliquen. Amb tot, hi ha espai per l’esperança: que un esportista tan popular haja dit que té un parella del seu mateix sexe d’una forma tan natural i positiva és signe de que les coses, si més no, comencen a canviar.

Per la nostra part, només ens queda afegir que esperem més salts de trampolí com aquest i que per nosaltres es pot penjar una altra medalla per la seua sortida de l’armari.