Dimecres 28 de novembre es va portar a terme la IX Jornada de promoció de la salut i qualitat de vida per a persones amb VIH/Sida, organitzada per Projecte dels noms-HispanoSIDA. La trobada, a la qual van assistir 350 persones, és de les trobades més importants i nombroses de persones infectades pel VIH.

L’impacte de la crisi sobre l’atenció sanitària a les persones seropositives va ser el tema central de la trobada, tot i que també es van tractar temes com ara l’envelliment, el tractament i transmissió i les dones i el VIH.

 

 

Viure amb el virus del VIH en l’actual context econòmic és un tema que preocupa al col·lectiu i la qualitat de l’atenció sanitària i els tractaments és un dels temes centrals que plana sobre la commemoració dels actes del 1 de desembre, dia mundial de lluita contra la SIDA, i sobre el que segueix havent una gran preocupació des de les diferents entitats de persones afectades i que donen suport.

La preocupació per la qualitat dels tractaments o per la interrupció dels mateixos és alta, alhora que també la major predisposició més alta de les persones amb VIH a la infecció de les hepatitis B i C així com a desenvolupar determinats tipus de càncer fa que el col·lectiu reclami no baixar la guàrdia i reclamar els drets d’atenció sanitària. En aquest sentit, des de l’organització de la jornada s’ha destacat l’alt nivell de preocupació sobre el col·lectiu de persones immigrants a les que es vol retirar la cobertura sanitària, si són en situació irregular, això afectaria a milers de persones vivint amb VIH.

Projecte dels noms va convidar a la trobada, a més de professionals en l’àmbit de l’atenció, representants institucionals i de l’àmbit polític com: Marina Geli ex consellera de Salut de la Generalitat, Antoni Mateu, director de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i Cristina Iniesta, delegada de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, per tal de poder compartir aquestes preocupacions.

Amb aquest seran ja nou anys els que Projecte dels NOMS organitza l’esdeveniment donant centralitat i informació al col·lectiu de persones afectades, un fet que consideren essencial per a l’èxit dels tractaments, la qualitat de vida de les persones amb VIH i la sensibilització social.