70 estats continuen criminalitzant les relacions consensuades entre persones del mateix sexe

70 estats continuen criminalitzant les relacions consensuades entre persones del mateix sexe

2972

Per Carme Porta

El propassat mes de març, en el marc de la conferència mundial d’ILGA 2019, es va fer públic el nou informe de l’homofòbia d’estat. Aquesta és la 13a edició de l’informe que recull i actualitza les dades sobre les lleis que afecten les persones en funció de la seva orientació sexual arreu del món. Segons aquest nou informe, 70 estats continuen criminalitzant les relacions consensuades entre persones del mateix sexe.

El director de l’informe, Lucas Ramón Mendos, va assenyalar durant la presentació que “En 44 d’aquests estats la llei s’aplica a les persones independentment del seu gènere. En els darrers dos anys s’han produït avenços importants: l’Índia, Trinitat i Tobago i Angola van ser els últims a derogar aquestes lleis. Esperem que això contribueixi a un major canvi en les seves regions. Tot i això, aquest avenç global, també ve acompanyat de revessos: el 2017, el Txad va criminalitzar els actes sexuals consensuals entre persones del mateix sexe, un exemple preocupant de retrocés legal”.

En l’informe -que només es troba en anglès però que aviat traduiran als idiomes oficials d’ILGA: francès i espanyol- es destaca que encara hi ha 6 estats membres de Nacions Unides que apliquen la pena de mort per actes sexuals consensuats entre persones adultes del mateix sexe i que en 5 estats més la legislació fa que tècnicament sigui possible aplicar-la. En altres 26 països la pena màxima pot variar entre 10 anys i cadena perpètua.

En 32 estats membres de l’ONU s’han establert disposicions que limiten la llibertat d’expressió de les persones, incloent lleis de propaganda que prohibeixen la promoció de la “homosexualitat” o de les relacions sexuals “no tradicionals”. 41 Estats posen barreres a les organitzacions que treballen pels drets de les persones LGTBI perquè siguin registrades o funcionin regularment. Aquest fet posa en risc la tasca de les persones que lluiten per fer efectius els drets humans i és una regressió que afecta a molts països.

Tot i que van disminuint el nombre de països que prohibeixen, castiguen i persegueixen les persones LGTBI, paral·lelament hi ha certes regressions socials en països on s’ha avançat legislativament. Amb tot, es mostren avenços en aquest informe. Actualment, 123 estats membres de NNUU reconeixen els actes sexuals consensuats entre persones adultes del mateix sexe com a legals. L’avenç legislatiu de protecció de les persones LGTBI ha augmentat i algunes legislacions han prohibit les teràpies de conversió. Si ve, en aquest aspecte només són 3 els estats en els quals s’ha avançat en la legislació interna.

En aspectes quotidians com el treball productiu, el matrimoni o la família es recull que 73 estats tenen lleis que protegeixen contra la discriminació en el lloc de treball per motius d’orientació sexual, 26 reconeixen el matrimoni entre persones del mateix sexe i un més també reconeix la parella homosexual de fet mentre 28 tenen lleis d’adopció conjunta.

Pel que fa a delictes d’odi, 39 estats tenen lleis que castiguen els actes d’incitació a l’odi, la discriminació o la violència per motius d’orientació sexual, tot i que només 9 recullen en les seves constitucions la protecció contra la discriminació de les persones LGTBI.

Ruth Baldacchino i Helen Kennedy, Co-Secretaries Generals d’ILGA van destacar que “Aquestes no són només xifres, sinó lleis que realment impacten la vida diària de les persones de diverses orientacions sexuals a tot el món”.