Homes gais, màxim risc

Homes gais, màxim risc

3772

La transmissió del VIH en les relacions sexuals entre homes continua incontrolada a tot el món, van advertir panelistes en diferents sessions de la XIX Conferència Internacional sobre Sida que es porta a terme en aquesta ciutat.
 
Els experts van assenyalar que mentre el nombre d’infeccions disminueix en altres poblacions, l’epidèmia s’expandeix entre els homes que tenen sexe amb homes (HSH) en tots els països del món d’alt, mitjà i baix ingrés, amb taxes de prevalences que van de 14 per cent al Perú a 33 per cent a Zàmbia.
 
Respecte d’això, un recent estudi del Consorci d’Investigació sobre VIH / sida i Tuberculosi (CISIDAT) va revelar que la prevalença del VIH a Mèxic entre la població masculina amb pràctiques homosexuals és de 20 per cent.
 
D’acord amb els organitzadors del Fòrum Global d’Homes que tenen sexe amb Homes, en països de baix i mitjà ingrés els homes gai i altres homes amb pràctiques homosexuals, estan 19 vegades més exposats al risc d’infecció pel VIH en comparació amb la població general, risc que s’eleva 33 vegades als països de Centreamèrica, segons Ricardo Valladares del Programa per enfortir la resposta centreamericana al VIH (Pasca).
 
En una altra de les sessions sobre el tema, Chris Beyrer, professor de l’Escola de Salut Pública John Hopkins Bloomberg, va identificar tres factors que expliquen les alarmants xifres: factors biològics (la major vulnerabilitat dels teixits del recte en el coit anal desprotegit); epidemiològics (les xarxes sexuals entre homes són més dinàmiques), però sobretot va posar èmfasi en els factors socials estructurals, com l’homofòbia, la criminalització de les pràctiques homosexuals, la negació de l’existència de l’homosexualitat, la violència homofòbica, entre d’altres.
 
A causa de l’homofòbia, 40 per cent dels homes que es relacionen sexualment amb homes pateixen depressió, el que significa el doble de la taxa de depressió que es dóna entre els heterosexuals, segons l’exposat pel professor nord-americà Kenneth Mayer, en una sessió organitzada per la revista científica The Lancet, que li dedica al tema seu número de juliol.
 
Estudis demostren que els homes que han assumit la seva identitat sexual tenen majors nivells de salut mental, però, molts homes estan impedits d’assumir obertament homosexuals pel risc d’exposar-se reaccions agressives, ha afegit, Mayer, professor de l’Escola de Salut Pública de la Universitat de Harvard.
 
“Podem tenir les eines i tecnologies preventives adequades i necessàries, però les barreres socials estructurals impedeixen posar-les en pràctica”, va expressar al seu torn, el doctor Paul Semugoma, del Fòrum Global de HSH.
 
Ha apuntat que a causa d’aquestes barreres estructurals s’estima que només 9 per cent dels homes pertanyents a aquest grup de la població tenen accés als serveis de prevenció.
 
Per la seva banda, Patrick Sullivan, va presentar el resultat d’un recent estudi, publicat per The Lancet, on conclou: “S’està utilitzant totes les tecnologies preventives que tenim, podem prevenir una de cada quatre noves infeccions entre els homes que tenen sexe amb homes en la següent dècada “.
 
El també professor de l’Escola de Salut Pública de la Universitat d’Emory, va afegir que “el tractament d’hora amb antiretrovirals ha aconseguit evitar noves infeccions en les relacions sexuals entre homes més que qualsevol altra mesura preventiva”.
 
D’acord amb les seves dades, mentre l’eficàcia dels condons se situa en 80 per cent, la profilaxi pre exposició (la presa de medicaments antiretrovirals abans de tenir una relació sexual de risc) en 44 per cent, les proves de detecció del virus en 68 per cent, el tractament antiretroviral (que pot suprimir la quantitat de virus en l’organisme a nivells indetectables), se situa en 96 per cent, amb l’eficàcia preventiva més elevada.
 
Per la seva banda, el sociòleg australià Dennis Altman va advertir que les actituds al voltant de la homosexualitat “s’estan polaritzant a nivell global”, ja que mentre en uns països es reconeixen els matrimonis del mateix sexe, en altres s’incrementa la criminalització de les relacions sexuals entre homes.
 
No obstant això, les lleis s’han de llegir amb cautela, va advertir l’autor de Sexe Global, no són indicadors fiables ja que en alguns països es persegueix als homosexuals tot i que no hi hagi lleis que els criminalitzin. Finalment, va cridar a “revertir el rebuig a l’homosexualitat basat en valors tradicionals i nocions de nacionalitat i identitat cultural”.

Font notiese.org