Campanya LGTBI als Ferrocarrils per promoure la denúncia per discriminació

Campanya LGTBI als Ferrocarrils per promoure la denúncia per discriminació

3142

[NOTA DE PREMSA]

Treball, Afers Socials i Famílies ha destinat més d’1,5M€ a impulsar polítiques públiques per prevenir la discriminació LGBTI des de l’aprovació de la Llei 11/2014. Els dos últims anys, el Departament ha augmentat un 80% el pressupost adreçat a aquestes actuacions. Així ho ha explicat la directora general d’Igualtat, Mireia Mata, durant la presentació de la campanya contra la LGBTIfòbia que el Treball, Afers Socials i Famílies portarà a terme conjuntament amb Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) els propers mesos.

La directora general d’Igualtat i el president de FGC, Ricard Font, han presentat aquest matí un comboi vinilat per a donar a conèixer a la població la diversitat d’orientació sexual, d’identitat de gènere i promoure la denúncia de fets LGBTIfòbics. Aquest tren recorrerà la línia Barcelona-Vallès els propers 9 mesos. El Departament i els FGC han endegat aquesta iniciativa amb motiu del quart aniversari de la Llei 11/2014 per a garantir els drets LGBTI i per erradicar l’LGBTIfòbia. A banda d’aquest comboi, les estacions de FGC emetran un espot que mostra com dur a terme denúncies per discriminació per orientació sexual, identitat de gènere i expressió de gènere. El vídeo també es pot veure a més de 380 centres d’assistència de salut, a 16 sales de cinema de la ciutat de Barcelona, a les seus dels departaments de la Generalitat i s’ha ofert als ens locals del país per fer-ne difusió.

En el decurs de la seva intervenció, Mireia Mata ha remarcat la importància de “posar a l’abast de la ciutadania eines per denunciar actituds que vulneren els drets de les persones LGBTI”. Segons la directora, “denunciar serveix per resoldre situacions discriminatòries concretes, però alhora també permet orientar-nos cap a la prevenció per evitar que es repeteixin”.

“Catalunya disposa d’un marc normatiu pioner que hem de fer valer”, ha recordat Mata, “i cal que tots ens en fem corresponsables, perquè la nostra societat no pot ni vol admetre actituds discriminatòries. Hem de fer visible, també en l’espai públic, que a Catalunya no tolerem la vulneració de drets fonamentals”. Mata ha detallat que les denúncies per fets LGBTIfòbics rebudes a la Direcció General d’Igualtat, unes 200 des de l’aprovació de la llei, poden seguir la via penal, la via laboral o la via administrativa. En aquest sentit, ha recordat que davant una situació de discriminació per motiu d’orientació sexual, d’identitat o expressió de gènere es pot denunciar per telèfon (112, 012), per Internet (lgbti.gencat.cat) o a qualsevol punt de la XARXA de Serveis d’Atenció Integral LGBTI de Catalunya repartits per tot el territori.

D’altra banda, el president de FGC ha destacat que “forma part de la vocació inequívoca de FGC participar en qualsevol iniciativa social a favor dels drets civils, sobretot en uns dies en què el poble de Catalunya està reivindicant els seus drets i les seves llibertats públiques. En aquest sentit, FGC posa els instruments per poder fer-ne promoció, i a la vegada denunciar qualsevol tipus de discriminació”. Segons Font, “la discriminació per raó d’orientació sexual també ha de ser denunciada per part de les institucions públiques i nosaltres, com a empresa pública, volem participar-hi i a la vegada reivindicar els drets civils, socials, els drets i les llibertats públiques dels ciutadans. Ho farem amb la nostra millor eina, que són els nostres trens puntuals, amb les nostres estacions, i ens posem a disposició del Departament per participar en altres iniciatives com aquesta”.