Tot just fa uns dies que celebràvem el 10è aniversari de l’aprovació de la llei d’adopció conjunta LGTB a Catalunya. Fa uns dies, també, s’ha aprovat a Irlanda la llei per a la Infància i les Relacions Familiars, una llei que permet l’adopció conjunta de les parelles LGTB. Tot passava un 30 de març, amb 10 anys de distància.

Els drets de les famílies LGTB avancen a Europa en la mida que avança la seva visibilitat. A Catalunya Pilar Pujol -activista ja traspassada- va liderar el procés de reivindicació de la llei d’adopció conjunta. Aquesta lluita i aquesta visibilitat van servir per què moltes famílies poguessin viure amb normalitat el fet de ser família.

Fa uns dies, el periodista Toni Cruanyes ha estat pare. Una paternitat que exercirà conjuntament amb Eugeni Villalbí -el seu marit i ex-secretari de Joventut de la Generalitat-. Una paternitat que han volgut visibilitzar, anunciada per la il·lusió de ser pares en un context en què els avenços legislatius ens recordaven la importància de ser visibles.

Construir una família amb normalitat, en base a l’amor és, també encara , per a les persones LGTB un acte de militància: la de fer-nos visibles penjant-nos l’etiqueta, fins que ja no ens calgui.