La publicitat, un terreny en el qual l’afectivitat LGTB era invisible fins no fa gaire, està començant a moure’s. No sense problemes. La LGTBfóbia encara existent intenta limitar els avenços, però es poden constatar les senyals de canvi. Recentment l’anunci “Atreveix-te a canviar” que incloïa una escena d’afectivitat homosexual, que va ser avualuat per l’entitat Autocontrol per a comprovar la seua idoneïtat. L’entitat autorreguladora de la publicitat ha avalat finalment l’anunci, però les entitats LGTB catalanes, molt encertadament, van valorar que només el fet que s’hagués d’avaluar ja era LGTBfòbia. En un país on la llibertat sexual fos plena la queixa de l’usuari que no veia adequat que dos homes es féssen un petó a un anunci no s’hauria ni admés a tràmit.

Tot i que no estem en el millor dels països possibles, tampoc estem en el pitjor. A un país amb més anys de democràcia que nosaltres, els Estats Units, la televisió Time Warner Cable ha retirat per queixes d’espectadors un anunci de roba interior on hi havia mostres d’afecte entre homes. L’argument de la televisió ha estat que els continguts de l’anunci eren apropiats per al nadal. Cal recordar que estem en un context en el qual la LGTBfòbia genera mala imatge, qui la pràctica, més si depenen molt de la seua imatge pública, donen altres motivacions. Des d’IDEMTV lamentem i denunciem aquesta censura i, afegim, que el nadal no suposa cap limitació legal, ni aquí ni als Estats Units, per als anuncis. La visibilitat de l’afectivitat LGTB no ha de tenir límits, si més no més límits que l’heterosexual.

Els anuncis que inclouen persones LGTB són cada vegada més. Una de les seues limitacions és que majoritàriament solen estar destinats a homes gais. Hi ha, encara, carències, problemes, dificultats i molts obstacles a superar. Serà que estem a prop de l’any nou, però deixeu-nos ser positius i que, tot i les carències i les barreres, ens alegrem que el món de la publicitat comence a atrevir-se amb l’afectivitat de les persones LGTB.