Vivim en un país en el qual cada cop hi ha més gent gran que té necessitats de companyia i d’activitats amb les quals ocupar el seu temps i conèixer gent. A Catalunya una de les entitats més importants que treballa aquest àmbit és Amics de la gent gran que desenvolupa la seua tasca centrada en l’àmbit del voluntariat d’acompanyament a persones grans i evitar les situacions de solitud.

 

 

En el cas de les persones LGTB el suport que podrien rebre de la seua descendència és més reduït que entre els heterosexuals perquè no han tingut fills de forma tan generalitzada. Això demana un tractament específic que permeti un major suport cap al col·lectiu en funció de les seues necessitats.

El perfil del voluntariat que vol atendre persones grans LGTB és un molt concret: sol formar part del col·lectiu i vol dedicar-se a alguna cosa diferent.

Raül Diez és un dels voluntaris de la Fundació Enllaç que fa acompanyament a domicili i ens explica la seva experiència amb el Rogelio. Raül explica que fins ara, sobretot, ha escoltat i que ha trobat que Rogelio ha tingut una vida molt interessant. S’han anat veient i, també, s’han anat trucant.

Puntualment, la Fundació Enllaç ha ofert acompanyament hospitalari per a persones que no tenen família. Altres voluntaris es dediquen a dinamitzar activitats destinades a persones grans que els serveixen per conèixer gent, per relacionar-se i sortir de casa. Entre les activitats que ofereix Enllaç hi ha una sessió de cinema, una tertúlia o un taller de benestar emocional, tots de periodicitat mensual. A més, un voluntari organitza una caminada mensual de tres hores i adaptades a gent gran.

Fins ara s’atenen a gairebé deu persones grans a partir de set voluntaris, la majoria dels quals són homes tot i que hi ha de totes les edats i amb diferents graus de formació i experiència en aquest àmbit.