Talons al fang

Talons al fang

“Tacos altos en el barro” és un documental que s’ha presentat al Festival internacional de cine Asterisco, promogut per la Secretaría de Derechos Humanos del Ministerio de Justicia y DDHH de l’Argentina.

El documental mostra la vida de sis transsexuals que viuen en comunitats indígenes i la seva vida quotidiana. Una vida difícil com a membres de pobles indígenes negats, oblidats i maltractats i una vida difícil com a persones transgènere empeses a la prostitució o amb dures persecucions policials, però que troben un cert suport social en les seves comunitats. Vides difícils que poden tenir oportunitats amb canvis legislatius, com algunes d’elles reconeixen.

Lluny d’allà trobem avenços importants per a les persones trans. A Dinamarca es permetrà el canvi legal de gènere encara que no hi hagi intervenció quirúrgica de canvi de sexe, una de les reclamacions importants del col·lectiu.

Si seguim en la realitat filmada, o televisada, també hem pogut veure “El sexo sentido” un documental sobre la transsexualitat als menors d’edat, una realitat oculta i que s’acaba reprimint, una realitat que cal visibilitzar i escoltar, per tal de no excloure socialment nens i nenes que tot just comencen a entreveure un futur diferent al que els obliga la societat.

Són exercicis de sensibilització importants que no poden quedar en petites peces documentals, sinó que han de servir per conscienciar i millorar la vida del col·lectiu.

Mentrestant la LGTBfòbia també puja i atacaven amb àcid, durant la desfilada de l’orgull, a Ulrike Lunacek, eurodiputada d’Els Verds co-presidenta del grup LGTB del Parlament Europeu i el diari La Gaceta ataca els menors transsexuals parlant de ”podredumbre” l’exhibició de “El sexo sentido”.
Grans passes endavant però encara moltíssimes, petites i grans, per a fer per poder viure amb drets i dignitat no només des de la dignitat i la resistència.

 

És tècnica en imatge fílmica. Ha treballat en diverses emissores de ràdio, televisió i publicacions escrites. També ha treballat com a gestora cultural. En el camp de la creació artística i ha participat en projectes audiovisuals i cinematogràfics.
Va ser diputada al Parlament de Catalunya, regidora de l’ajuntament d’Esplugues i Secretària de Polítiques Familiars i Drets de Ciutadania a la Generalitat de Catalunya.
Ha participat en les publicacions 20 anys de feminisme, Dones i Literatura. Present i Futur, Politiche familiari europee. Convergenze e divergenze, entre d’altres.
Actualment és editora i cap de comunicació i col·labora en diferents mitjans LGTB i participa del projecte IDEMTV, amb dos professionals més.