El juny de l’any 1993, en el marc de la primera edició de la Mostra Internacional de Films de Dones, va estrenar-se a Catalunya el film “Thank God I’m a lesbian”, una producció canadenca del 1992, dirigida per Dominique Cardona i Laurie Colbert.

L’estrena va ser apoteòsica, una gran afluència de públic i una oportunitat de visibilitat i reconeixement que mai s’havia tingut d’aquella manera. La 22a edició de la Mostra de Films de Dones recupera aquest documental el proper 6 de juny, en una sessió doble amb la sèrie web Féminin/Féminin, també de producció canadenca, dirigida per Chloé Robichaud.

 

 

Al documental diferents dones parlen de la seva orientació sexual i de la seva identitat. 22 anys després el discurs que hi trobem segueix sent vàlid i, malgrat ser ja un clàssic del cinema de lesbianes, ha estat una pel·lícula no estrenada a Catalunya ni a l’Estat espanyol.

“Thank God I’m a lesbian” va ser acollida a diferents festivals, l’any 1992 i 1993 on va tenir un gran èxit: Toronto Festival of Festivals, Festival International du Nouveau Cinéma de Montréal, International Images Film Festival, London Lesbian and Gay Film Festival, Melbourne International Film Festival, One World Film Festival de Calgary i el Turin Gay and Lesbian Film Festival, i Festival International de Créteil, Paris, en els que va aconsseguir el premi del públic.

L’exhibició de la sèrie web Féminin/Féminin posa sobre la taula l’actualització de la necessitat de la visibilitat , tant en el cinema com en la vida, del fet de ser lesbiana. És el primer episodi i, de moment, únic capítol d’una sèrie que s’està microfinançant a través d’Internet.