El voluntariat en entitats de serveis i defensa dels drets LGTB és una eina fonamental perquè les associacions segueixin funcionant. Ser voluntari o voluntària és tan fàcil com anar a una entitat, conèixer quines són les opcions per treballar-hi -els ámbits on treballar- i oferir part del propi temps lliure. Hi ha determinats tipus de voluntariat especialitzat i semi-professionalitzat -quant a coneixements requerits- que necessiten formació per a ser desenvolupats. Per això, la formació en el voluntariat LGTB té un paper fonamental per garantir la seva qualitat, però no només en coneixement sinó també en valors i aptituds.

La formació pot ser tant un curs com una jornada d’intercanvi d’experiències entre entitats com la del passat 22 de febrer, que va organitzar el Casal Lambda i va aplegar a tot el moviment LGTB català.

 

 

La jornada va servir per formar en voluntariat i posar en comú totes les experiències d’atenció a les persones i activisme que realitza el moviment arreu del país. L’any passat van dur a parlamentaris i parlamentàries per explicar el projecte de Llei contra la LGTBfòbia i en anys anteriors a diferents persones expertes.

Una formació que li ha permés ocupar aquest lloc en el voluntariat en el qual l’experiència que ha anat adquirint també pot servir-li per compartir la seva experiència amb altres persones voluntàries per formar-les. Per la seva banda, Josep Menoyo i Laura Poch havien format part del voluntariat del 900 Rosa, que organitzava dues formacions a l’any amb un total 80 hores de teoria, práctiques i posterior monitoratge per part de persones voluntàries més veteranes. Si bé les pràctiques es feien a partir de simulacions de situacions reals i el monitoratge es feia amb casos reals. En aquest sentit, les primeres experiències els van deixar positivament marcats.

El voluntariat serveix per crear comunitat, col·lectiu i genera valors de solidaritat i ajuda mútua i experiències compartides. En aquest àmbit, la formació té un paper fonamental per poder donar resposta a les necessitats d’un col·lectiu com l’LGTB que cada vegada està millor organitzat.