Que la legislació està fent retrocessos importants respecte als drets LGTB no és cap secret. Que les lleis vigents permetin interpretacions segons l’orientació sexual tampoc. Aquest mes de febrer el Tribunal Suprem va dictar una sentència en la que s’anulava la inscripció, per part d’una parella d’homes, de dos nens de 5 anys al registre cívil, emparant-se en la llei vigent que va aprovar-se el 1957 i només ha tingut algunes revisions parcials. Segons la sentència no es pot inscriure els infants perquè es vetlla pel seus drets i pel seu dret a conèixer l’orígen biològic.

 

 

Aquests fets es produeixen en una situació de gestació subrogada a Estats Units, un fet que fa uns 18 anys que es produeix i que afecta negativament, únicament a les parelles gais. La sentència ha indignat el col·lectiu LGTB i, especialment el col·lectiu de famílies de gais i lesbianes que són les que han anat posant sobre la taula la desprotecció dels infants i famílies en aquesta situació.

Segons les dades només a Califòrnia, estat del naixement dels infants, neixen entre 500 i 1.000 infants l’any de famílies de l’estat espanyol que ho fan per gestació subrogada i, segons les mateixes dades, un 85% d’aquestes famílies són heterosexuals. Això no ha supossat cap problema per cap d’aquestes famílies i és en el cas de les parelles d’homes on sorgeix el problema, donat que en el certificat de naixement consta el nom de la mare gestant mentre que la inscripció al registre la porten a terme dos pares.

 

 

Es dóna el cas que la interpretació de la legislació no és coincident pel que fa a conèixer l’orígen biològic. La legislació espanyola protegeix l’anonimat dels donants en el cas de reproducció assistida, mentre que en aquest cas la sentencia pretèn que, malgrat que legalment els pares dels menors són dos homes, es mantingui el nom de la mare gestant per tal que el menor conegui el seu orígen biològic, fet que tampoc es produeix en els menors adoptats a partir d’una renúncia de la mare biologica.

Les lleis segueixen tenint buits legals que permeten interpretacions discriminatòries. Hi ha lleis que no han avançat tant com la realitat social i que permeten situacions desiguals. Ara estem davant d’uns menors desprotegits per una sentència que diu perseguir el contrari i que els separa dels seus pares de forma administrativa. Una situació que remou consciències, provoca malestar i porta a reclamar al col·lectiu, una vegada més, el reconeixement de situacions que poden portar a discriminacions de LGTBfòbia.