El col·lectiu LGTB té el seu espai en la Fira Internacional del Turisme (FITUR) que té lloc a Madrid del 22 al 26 de gener i que enguany es denomina Fitur Gai-LGTB. Des d’IDEMTV saludem totes les iniciatives que tinguen voluntat d’incloure la perspectiva del col·lectiu o l’adaptació a les seues especificitats i necessitats, quan les hi haja. Per això, esperem que siga una edició que done conèixer noves destinacions i que permeta consolidar les ja existents, genere gran quantitat de sinèrgies i siga un espai per a treballar en xarxa als i les professionals al servei de les persones LGTB en aquest àmbit.

Quan hi ha un esdeveniment d’aquest tipus sempre apareix qui pregunta, fora del col·lectiu LGTB però també dins: Quina necessitat hi ha d’un turisme LGTB? Cap i tota afirmem des d’IDEMTV per paradoxal que semble. La necessitat depèn de l’usuari i en aixpò el col·lectiu LGTB és tan plural com qualsevol altre. Hi ha qui pot tenir la necessitat de realitzar viatges amb altres persones LGTB perquè se sent més còmoda, perquè s’ho passa millor o perquè vol tenir l’oportunitat de conèixer gent nova de la seua mateixa opció sexual. Els hi ha qui simplement volen tenir, a més del que els puga oferir el viatge, una àmplia oferta d’oci LGTB. Molts i moltes investigaran, abans de programar un viatge, l’acceptació que té el col·lectiu en el seu lloc de destinació, i això, fins i tot, podrà arribar a condicionar-li la destinació. I uns altres no es preocuparan per això i se n’aniran de viatge sense si ni tan sols mirar tota aquesta oferta o situacions. Els motius del turisme, i també del turisme LGTB, són múltiples, hi ha tants com a persones, i l’elecció és lliure. Això si, des d’IDEMTV creiem que l’opció del turisme LGTB ha d’existir. I el problema és que fins fa poc no havia existit, encara que ara és un sector en creixement constant.

Per això saludem la celebració de fires com Fitur Gai-LGTB i ens encanta que Barcelona siga, gràcies a si mateixa però també a esdeveniments com Circuit Festival, una destinació LGTB de referència i tolerància a Europa i a tot el món. Segons les xifres del World Travel & Tourism Council i l’Organització Mundial del Turisme, el sector LGTB mou el 10 % del volum mundial de turistes i una mica més del 15 % de la despesa mundial. I, a més, el seu ritme de creixement anual és del 10,3 % enfront del 3,8% del turisme general.

Un creixement que tenen diverses explicacions. Enfront del tòpic que els gais tenen més diners, un tòpic masculí, coincidim amb l’anàlisi de Fitur Gai-LGTB: no és que les persones LGTB tinguen més diners, és que “tenen més renda disponible ja que, de moment, no tenen fills”, explica Pedro Tudela, organitzador de l’esdeveniment i responsable de Diversity Consulting. Encara que aquesta afirmació val més per als gais que per a les lesbianes. D’altra banda, és fàcil que un sector tan nou tinga un creixement tan alt, cosa que s’anirà moderant en funció del pas dels anys per una simple qüestió de volum. Finalment, els avanços en els drets LGTB en l’Europa Occidental i Amèrica permet obrir noves oportunitats i impulsar el creixement.

Per part d’IDEMTV només ens queda que desitjar-vos: ¡Molta sort aquest 2014!