EDITORIAL

La violència masclista i la violència homòfoba produeixen morts de forma continuada, però, sobretot, es va instaurant una cultura de la violència que, sota diferents conceptes de seguretat, va donant pas a la tolerància i la indiferència de gran part de la societat.

Juan Andrés Benítez Álvarez, per molta gent un nom més, per a molta altra un company. Diumenge aquest empresari gai va trobar la mort, violència homòfoba? Brutalitat policial? Una mort més en un context on la violència és constant? Llei de vida?

Les circumstàncies de la mort són diferents segons qui respon a les preguntes. Les versions contradictòries, molt, poder massa; les circumstàncies estranyes, molt estranyes, la raó? on és i què ha passat amb el gos, també va ser atacat i mort?

Juan Andrés Benitez era al seu carrer, hi ha qui diu que passejava el gos i li van robar la cartera i ell es va enfrontar als lladres; hi ha qui diu que li havien pres el gos i ell va anar directe a qui pensava que el tenia i es va generar una discussió no exempta de violència… tant és! El cas és que Juan havia estat víctima d’un atac, els veïns van avisar la policia, ell estava ferit i ensangonat, excitat i emprenyat i va acabar mort. Segons els testimonis, la violència policial va ser extrema i no se’l va escoltar; segons la policia els va atacar amb violència. Ell ja no es pot defensar ni donar la seva opinió.

Benitez va ser vist pels seus veïns al seu carrer per darrer cop, ferit i emmanillat, la propera notícia que van rebre va ser que era mort. Les declaracions de la policia exculpen, però no únicament… el Sindicat de Policia de Catalunya fa afirmacions de tints LGTBfòbics en el seu comunicat de “suport total” als agents implicats. Afirmen que: “A conseqüència de les agressions que van patir els agents durant la detenció, dos agents es troben actualment en tractament amb fàrmacs antiretrovirals, el qual hauran de mantenir durant un any”. No han tingut prou amb la mort de Juan Andrés Benítez? a més, han d’estigmatitzar-lo i han de crear confusionisme i desinformació entorn el VIH? Com es pot donar suport total a una actuació així?

El moviment LGTB en la seva totalitat està indignat, escandalitzat. A aquests fets se sumen molts altres: l’assetjament a les treballadores sexuals del Raval (que no a les màfies), la batuda policial que el 28 de juny va patir “la bata de boatiné” un local d’ambient del barri, la continua criminalització i maltracte de les víctimes de robatoris i agressions per part de la policia… són fets denunciats públicament per veïns i veïnes del barri, pel moviment LGTB i per associacions diverses.

Des d’IDEMTV volem mostrar la nostra indignació per la mort de Juan Andrés, el suport a ACEGAL, entitat de la que era membre actiu, i a tot el moviment LGTB que en demana l’aclariment dels fets i les responsabilitats i la demanda clara que cal depurar de forma urgent responsabilitats. Aquesta mort, cap de les morts no poden quedar impunes, aquesta hauria de ser la darrera i hauria de ser l’inici d’un nou model de relació de la policia amb el barri.

Ni una mort, mai més!