Fa vint anys la situació del VIH-SIDA no era, ni molts menys, la mateixa que ara. Si bé l’estigma social encara hi és present avui en dia per als malalts, la pandèmia ha evolucionat de mortal a crònica. Els anys vuitanta i noranta del segle XX van ser molt durs per als afectats pel VIH-SIDA, tot i això, fins i tot en els contextos més terribles, l’ésser humà és capaç de lluitar, de demostrar solidaritat i de mantenir la memòria.

 

 

L’exposició Retalls de vida, que es va inaugurar el passat 3 d’octubre al Museu Nacional d’Art de Catalunya a Barcelona, commemora 20 anys del Tapís Memorial de la SIDA al nostre país, impulsada per l’entitat catalana Projecte dels Noms. Una iniciativa que ha recollit més de 70.000 tapissos de més de 40 països d’arreu del món i ha fet una feina de memòria i visibilització del VIH-SIDA per mantenir a la societat conscient i ens recorda el recorregut, en moltes ocasions dur, que ha suposat per a molts aquesta malaltia.

El Memorial ha esdevingut un referent internacional de resposta a la SIDA que cada maig i cada 1 de desembre es visibilitza amb actes públics i als balcons de les institucions catalanes, Generalitat, Ajuntament i Diputació. Uns actes que mantenen en el record que és una malaltia que segueix matant prop de dos milions de persones l’any arreu del món. En aquest sentit, es fa primordial incidir en aquest àmbit en el col·lectiu LGTB, un dels més afectats en els països occidentals, la qual cosa per Pujol, vol dir destinar-los recursos suficients.

Congrés de AIDS Vaccine 2013

La recerca mèdica és la que ha contribuït a millorar la qualitat de vida dels seropositius, a millorar la seva esperança de vida i a que deixés de ser una malaltia mortal. Aquesta mateixa és la que està treballant per assolir una vacuna contra el VIH-SIDA que seria, com ha estat en altres casos, el principi de l’eradicació de la pandèmia. Barcelona acull entre el 7 i el 10 d’octubre el AIDS Vaccine 2013, un congrés internacional que exposarà els avenços més destacats en aquesta matèria, que fan que la vacuna per al VIH-SIDA estigui més a prop que mai.