El Col·lectiu H2O va entregar, en la setena edició d’aquests premis, els guardons “Ploma Daurada” i “Ploma de Plom” 2013.

La “Ploma Daurada” 2013, que reconeix conductes exemplars en la promoció dels drets del col·lectiu LGTB, ha estat per Idem TV, “un canal de televisíó on line especialitzat en temàtica LGTB”. També es van entregat dues mencions honorífiques a Gina Serra i la Joana López, dirigents totes dues de l’entitat Associació de Transsexuals de Catalunya.

 

 

 

La “Ploma de Plom” pretén denunciar aquelles entitats o personatges públics que han destacat en el darrer any per la seva conducta homòfoba i trànsfoba, ja sigui per les seves declaracions o els seus actes. Aquest any va ser recaure en el ministre d’Interior espanyol, Jorge Fernández Díaz, per les seves declaracions contràries al matrimoni LG i al col·lectiu LGTB en general.

L’entrega es va realitzat al patí de la Casa Rull (IMAC) el 27 de juny, un dia abans del Dia Internacional de l’Allliberament LGTB i en el marc de la Festa Major de Sant Pere 2013 de Reus. L’acte va ser conduït i amenitzat per la companyia de teatre Lucky and Luke. Prèviament s’havia penjat la bandera de l’arc de sant Martí al balcó de la Casa Rull, amb la presència del regidor de Cultura de l’Ajuntament de Reus, Joaquim Sorio.

Resultats dels Premis “Ploma Daurada” I “Ploma de Plom”

PLOMA DAURADA 2013

Recollí el premi Xavi Chamarro, membre de l’equip d’Idem TV.

GUANYADOR: Idem TV, televisió digital i per Internet especialitzada en temàtica LGTB

Per la seva aposta clara en la seva programació televisiva per la visibilització de les persones LGTBQ i per la seva denúncia constant de qualsevol actitud homòfoba o trànsfoba a la societat catalana. http://www.idemtv.com/

FINALISTA: Arran, organització juvenil de l’esquera independentista

Per la seva lluita en la superació de la societat patriarcal i capitalista des d’una perspectiva plenament feminista i per la seva voluntat de treballar amb les entitats que lluiten per l’alliberament LGTBQ. http://arran.cat/

PLOMA DE PLOM 2013

Tot i la invitació, cap dels nominats al Premi Ploma de Plom no assistí a la gala.

GUANYADOR: Jorge Fernández Díaz, ministre d’Interior de l’Estat espanyol

Per seu constant menyspreu cap al col·lectiu LGTB, reiterat després de que el Tribunal Constitucional rebutgés el recurs contra els matrimonis entre persones del mateix sexe presentat pel PP; així mateix, ha estat un dels grans avaladors de la reforma de la llei d’avortament que torna a vetar el dret de les dones al seu propi cos.

FINALISTA: Gloria Casanova, professora de la Universidad Cardenal Herrera

Per haver dit barbaritats tals com que “l’homosexualitat és una malaltia i té cura, com l’addicció al tabac i al sexe” a l’hora d’impartir classes de periodisme a la universitat, així com haver justificat el maltractament de les dones per part dels seus marits en una defensa ultramuntana de la família heteropatriarcal.

MENCIONS HONORÍFIQUES

Recolliren els premis les mateixes Gina Serra i Joana López, les quals agraïren les distincions i destacaren les dificultats que encara avui perduren perquè les persones transsexuals puguin dur a terme una vida social i laboral com la resta de la societat.

Gina Serra, activista transsexual
Per haver-se convertit en un referent dins del món transsexual. En el seu dia va denunciar l’empresa on treballava davant dels jutjats per la seva transfòbia. És presidenta de l’Associació Transsexual Catalunya Llibertat, de la que en va ser fundadora.

Joana López, activista transsexual
Per la seva lluita constant contra la transfòbia. L’any 2003 va ser cofundadora de l’Associació Transsexual Catalunya Llibertat i va denunciar la possible transfòbia al Registre Civil. Actualment és vicepresidenta segona del Consell Nacional LGTB de la Generalitat.