Fa uns dies s’ha produït una notícia que té una importància cabdal per al col·lectiu: s’ha constituït a Girona el Consell Municipal LGTB. Aquest consell és un òrgan assessor de l’Ajuntament i representatiu del moviment que lluita pels drets d’aquest col·lectiu. Fins ara, estem acostumats a que Barcelona concentre la major part de les millores en quant a drets per a les persones LGTB, però aquest any ja hem tingut dues bones notícies que van per molt bon camí de fora de la capital. Que hi haja dos consells municipals LGTB a Catalunya, i que siguin dues ciutats referents, és un element molt positiu per a la normalització del col·lectiu que ens permetrà que els nostres avenços arrelen a la societat i siguen més difícils de revertir.

Fa uns mesos Salt va ser notícia per aprovar una normativa municipal de convivència i civisme que penalitzava la LGTBfòbia. Un pas que no s’havia donat ni a Barcelona. Per primer cop el territori s’avançava a la capital i això ens indica que estem consolidant els nostres drets. La tasca del moviment és clau en aquest sentit, sense la seua pressió i constància no es podria entendre aquests avanços. També és destacable que aquests fets es produeixen sota governs muncipals de tendència conservadora. Fins ara els avanços només venien de mans dels governs d’esquerres, i el fet que alguns dels partits conservadors acceptin i fins i tot impulsen mesures de reconeixement del col·lectiu n’és índex de fins a quin punt hem normalitzat la nostra situació. Si bé es cert que el fet de que quan els conservadors es posicionen a favor del col·lectiu LGTB, solen quedar-se dividits entre els més liberals i els més ultradretans. Un clar exemple és el que li ha passat al primer ministre anglés David Cameron i com, de fet, també passa aquí amb els avenços legislatius que proposa el nostre moviment.

No fem, però, un balanç triomfalista. Els casos que em citat representen, només, dues de les més de 900 poblacions que té Catalunya. Encara hi queda molta feina per fer. I, no ens estem de recordar que ens cal una llei específica pels drets del col·lectiu i contra la LGTBfòbia,. Però deixeu-nos que, també, remarquem els signes que mostren que en molts aspectes anem pel bon camí. I per això constatem: el territori es mou!