EDITORIAL
 
En les darreres setmanes i mesos sembla ser que els Estats Units avancen de forma imparable, ferma i segura cap a la regulació del matrimoni entre persones del mateix sexe. L’actual president Barack Obama ha passat de no voler reconèixer aquestes unions a defensar el matrimoni entre gais i entre lesbianes. La seua ex secretària d’Estat ha fet un vídeo en el qual es pronuncia clarament a favor, en el seu mandat s’ha distingit per defensar els drets del col·lectiu. A això cal afegir que una enquesta publicada per ABC News i The Washington Post diu que els favorables al matrimoni igualitari són el 58% front a només un 32% de contraris. Aquests percentatges, que inverteixen els de fa deu anys, i són molt més favorables entre els més joves -menors de 30 anys-, partidaris en un 81%.

Evidentment aquests avanços no volen dir que no quede encara molta LGTBIfòbia que superar, però ens permeten estar esperançats en el futur que pot tenir el nostre col·lectiu en l’àmbit internacional. Com ja hem dit altres vegades, els avanços en drets de les persones LGTBI d’altres països ens afecten perquè reafirmen i consoliden els nostres, i a l’inrevés. I els retrocessos ens fan més vulnerables, a tots. En aquest cas, que siga Estats Units on es produeixen les millores pot ser clau, un punt d’inflexió, ja que és la primera potència del món i un país de referència, ens agrade o no, per a moltes persones i nacions. L’avanç dels drets del col·lectiu en aquell país tindran una notable en la resta del món i permetria accelerar els canvis cap a una major llibertat sexual. No sabem, a hores d’ara, si els Estats Units acabaran sent finalment un referent en matèria LGTBI però, pel seu pes en el panorama internacional, seria una molt bona notícia. I s’ha de reconèixer que s’estan donant passes en aquest sentit.

Per altra banda, la resistència al matrimoni L i G a França s’està fent més llarg i difícil del que semblava que podria ser al principi. Aquest diumenge s’ha tornar a convocar una manifestació a París, la tercera, contra els drets LGTBI. Tot i que el govern socialista pretén seguir endavant, les enquestes recolzen aquest nou dret, mostra que el moviment LGTBI no pot baixar la guàrdia.

Institucions LGTBI

En el nostre país ens podem felicitar per comptar amb institucions representatives del col·lectiu LGTBI, com el Consell Municipal de Barcelona i el Consell Nacional de Catalunya de persones LGTBI. Des d’IDEMTV, hem estat crítics quan ha calgut amb el que passa al nostre país, i ens reafirmem en la necessitat i l’aposta per una llei contra la LGTBIfòbia. En aquest cas, però, volem fer una valoració positiva perquè, de fet, aquests consells i la creació de programes governamentals específicament destinats a atendre les necessitats de les persones LGTBI són experiències a exportar arreu del món com a polítiques avançades.

De fet, des de Catalunya, al comptar amb institucions representatives del col·lectiu, hem pogut donar una reposta contundent, unitària i des de les institucions a les insistents declaracions del ministre d’Interior, Jorge Fernández Díaz, contra el matrimoni LG. El Consell Municipal de persones LGTB ha emés la setmana passada un comunicat de condemna d’unes paraules de Fernández Díaz i en demana una rectificació.

Des d’IDEMTV hem analitzat a partir de la columna de Carme Porta, Rectificar és saviesa, aquesta situació. Però és una práctica que, malauradament, es repeteix entre altres líders de la dreta política i religiosa catalana i espanyola. Només ens queda reafirmar-nos i esperar la llei catalana contra la discriminació del col·lectiu LGTBI i que penalitze aquest tipus de conductes s’aprove en aquesta legislatura.