El matrimoni igualitari és un dels temes de les diferents agendes polítiques a nivell internacional. Fa poc l’assemblea francesa i el parlament anglès van aprovar-ho i, actualment, Estats Units està en ple debat, Hondures ho va descartar d ela reforma del seu codi civil i a Finlàndia el debat està obert i ben encès.

Des del 2002 Finlàndia té una llei d’Unions Civils on ja s’equiparen els drets per a parelles del mateix sexe, de fet, el 2009 va ser reformada per tal de permetre l’adopció.

La presidència de Finlàndia és, actualment, en mans de Sauli Niinistön, del partit conservador Coalició Nacional. En el Congrés de Coalició Nacional va votar a favor del matrimoni igualitari l’any 2010, una mesura que ja havien proposat al congrés del Partit socialdemòcrata. Després de diversos desencontres  parlamentaris, l’any 2011 es va presentar una proposta legislativa per tal de tirar endavant el matrimoni igualitari.

El 21 de març de 2012, just fa un any, la Eduskunta, parlament finés, va començar a debatir la proposta a partir de la proposta del govern, a partir de la proposta del ministre de Justícia Tuija Brax, de la Lliga Verda, i amb el suport transversal de més de 76 (de 200) diputats i diputades de diferents partits, però no va ser possible que fos aprovada per manca de suport tot i que va haver una ajustada votació. Tot i així, la força populista i conservadora Vertaders Finesos, ha exercit una pressió important i ha liderat propostes LGTBfòbes i regressives.

Algunes organitzacions LGTB han treballat per tal que la proposta es torni a debatir i s’aprovi a partir d’una Iniciativa Legislativa Popular. Aquests grups van aconseguir reunir les 50.000 signatures necessàries en un sol dia per tal de fer possible el tràmit que, ara, amb el suport popular pot ser una realitat.