El proper 12 de març el grup LGTB de la Unió Sindical de Treballadors (UGT) de Catalunya, portarà a terme un acte per celebrar els 2 anys del seu naixement, que es van complir de forma exacta, el passat 15 de febrer. El grup és pioner en la organització sindical a l’Estat espanyol.

En aquests anys de treball dins el sindicat el grup ha guanyat en visibilitat, no ja com a un grup més de les entitats LGTB sinó en l’àmbit laboral, en el que volen seguir treballant de forma central. Aquesta visibilitat ha comportat un creixement de les persones que s’hi adrecen, així com de les denúncies per discriminació laboral.

 

 

 

Segons Sònia López, coordinadora del grup “hem portat 4 casos d’empreses grans que, afortunadament no ens ha calgut fer la denúncia. Parlant amb el comitè d’empresa, amb els agents d’igualtat i amb les persones amb qui es produïa el conflicte per LGTBfòbia s’han pogut solventar”

La feina del grup es porta a terme a partir de la Xarxa d’Agents Sindicals per la Igualtat (XASI), dins la Secretaria d’Igualtat, posant-se en contacte amb tos els delegats i delegades sindicals, així com amb la secció de recursos humans de les empreses per tal de prevenir les discriminacions LGTBfòbiques de treballadores i treballadors al seu lloc de treball. En el cas que aquesta discriminació es produeixi es fa l’acompanyament i intenten solventar la situació mitjançant acord entre les parts per tal que no afecti al lloc de treball de la persona afectada i l’empresa prengui consciència i actuï contra la discriminació.

La valoració de la feina feta és positiva i, alhora expectant, donat que s’està entrant en sectors com el metall, la neteja… on encara resta molt per normalitzar el fet LGTB. Per a Sònia López “Volem ser referent, que la gent sàpiga on adreçar-se per a informar-se, preguntar o resoldre problemes per la seva orientació o identitat sexual. Molta gent que encara no sap que hi ha un grup LGTB dins de la UGT i nosaltres ja estem sent referent. Al País Valencià ja s’ha posat en funcionament un grup LGTB i a Madrid també estan mirant de fer-lo. Crec que és molt important tenir un lloc on adreçar-te com a persona afiliada o delegada com a simpatitzant on t’entenguin el que estàs explicant d’una forma més directa”

El proper 12 de març els dos anys d’existència i de feina feta se celebraran amb una jornada en la que es portarà a terme una valoració de l’acció del grup i debatre sobre el paper de l’educació com a eina fonamental per a la convivència en la diversitat i la prevenció de les discriminacions.