El municipi de Salt (Girona) es converteix en el primer municipi de l’Estat espanyol que aprova, en el marc de l’ordenança de convivència i civisme, una normativa que penalitza la LGTBfòbia. Les sancions, que poden arribar a 3.000 euros, tindran un mínim de 1.500 euros de multa. La localitat gironina compta amb aquesta normativa des de la setmana passada després que els nou regidors de CiU – que té l’alcaldia-, els sis del PSC, els dos del PP i dos més que no estan adscrits, votessin per introduir la LGTBfòbia en una normativa municipal que no havia estat modificada des de 2007. Només es van registrar tres vots en contra: un de PxC i dos més d’Independents per Salt. A més de per LGTBfòbia es contemplen sancions per a tot aquell que discrimine algú per raó de sexe o raça de qualsevol altra condició o circumstància personal o social de fet, per escrit o de paraula, mitjançant insults, burles, molèsties intencionades, coacció psíquica o física, agressions o altres conductes vexatòries.

Llei contra la LGTBfòbia

El Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC) ha valorat “molt positivament” la tipificació de la LGTBfòbia com a una infracció greu en aquest municipi català. La consecució d’una legislació d’àmbit català que sancioni i persegueixi la LGTBfòbia és un dels objectius que el moviment LGTB es va marcar en les darreres eleccions catalanes, un cop s’ha aconseguit consolidar el dret al matrimoni entre persones del mateix sexe. Tal i com es va explicar Majoria de partits contra l’homofòbia tant el FAGC, com la Coordinadora LGTB de Catalunya, el casal Lambda o Families Lesbianes i Gais van aconseguir que fins a sis partits signessin, en diferents graus, el compromís de legislar contra la LGTBfóbia en aquesta legislatura. Recentment el moviment LGTB en ple ha tornat a instar els partits polítics catalans a una reunió de treball per impulsar la llei contra la LGTBfòbia que es desenvoluparan durant els mesos de febrer i març. S’ha treslladat aquesta reclamació, segons s’informa a Agenda contra l’homofòbia, a CiU, ERC, PSC, ICV i CUP, tot i que ni el pacte d’estabilitat parlamentària, ni va ser un elment important per a la majoria de partits en el debat d’investidura. En aquest sentit, des del FAGC es considera la nova normativa de Salt com “un pas més cap a la consecució d’una llei catalana contra l’homofòbia” i convida a la resta de municipis a imitar aquesta normativa i totes les administracions a tipificar l’homofòbia com a delicte.