Per primera vegada en un discurs de presa de possessió del càrrec de president dels Estats Units es va fer menció a la igualtat de drets del col·lectiu LGTB. Ha estat el recentment elegit Barack Obama que ja es va mostrar favorable en campanya als drets del col·lectiu i al matrimoni entre persones del mateix sexe. En concret les paraules van ser: “El nostre viatge no estarà complet fins que els nostres germans i germanes homosexuals siguin tractats coma iguals per la llei. Perquè si veritablement hem estat creats iguals, el nostre compromís d’amor ha de ser el mateix”.

També hi va haver una menció als fets d’Stonewall que van suposar l’inici del moviment LGTB tal i com el coneixem en l’actualitat. “Nosaltres, el poble, declarem avui que la més evident de les veritats -que todos hemos sido creados iguales- és l’estrella que encara ens guia, tal i com ens va guiar als nostres predecessors Seneca Falls, i Selma, i Stonewall”, van ser les paraules d’Obama que va fer tres mencions diferents: als drets de les dones, als drets civils i al col·lectiu LGTB respectivament. El col·lectiu va estar present fins i tot en la pregària de l’acte en que el mossén, Luis León, pertanyent a l’esglèsia episcopaliana, en la qual demanava la benedicció tant si s’és “gai o hetero” de tots els americans, i després d’una enumeració que incloïa diferents col·lectius.

Les paraules d’Obama tenen un important valor simbòlic i són mostra de com el polític demòcrata ha inclòs aquest tema en la seua agenda de govern. Si bé en la seua primera legislatura Obama es va mostrar reticent a aprovar el matrimoni entre lesbianes o entre gais, en aquest segon tot sembla indicar que hi haurà un viratge en la seua política. Igualment, la seua secretària d’Estat en el seu mandat anterior, Hillary Rodham Clinton, s’han mostrat una clara defensora dels drets de les persones LGTB el que li ha valgut el reconeixement del moviment LGTB internacional. Aquesta actitud favorable al col·lectiu pren una considerable importància en el marc internacional ja que decanta la balança del costat de les llibertats i drets civils ja que els EUA, i tot allò que és faça en aquell país, és un referent i un exemple a seguir per molts altres països. Que el president de la primera potència del món faci aquest tipus de declaracions ajuden al moviment LGTB a progressar en la seua lluita.

Transcripció de la presa de possessió de Barack Obama