Gairebé 340 persones LGTB van ser assassinades l’any passat a Brasil

La associació brasilera, Grup Gai de Bahia, una dels de més prestigi del país i liderat per l’històric activista Luiz Mott, ha donat a conèixer que durant 2012 en aquell país s’han produit 336 assassinats de persones homosexuals, bisexuals o transsexuals. Això suposa un crim LGTBfòbic pràcticament cada dia i un 26% més que l’any anterior, la qual cosa indica un increment de la LGTBfòbia en aquell país. Entre 2007 i 2011 l’augment ha estat del 122%. Brasil, de fet, és un dels països en què més assassinats LGTBfòbics es produeixen: la meitat de les morts per transfòbia al món han tingut lloc en aquest país. Un total de128 transsexuals brasilers han estat morts per odi.

L’increment de les agressions contrasta amb la major de la visibilitat del col·lectiu LGTB. Per exemple, Brasil ha incrementat la presencia de les persones gais, lesbianes, transsexuals i bisexuals en un país que acull una de les majors manifestacions de l’Orgull LGTB del món a São Paulo. I on la regulació legal del matrimoni així com la lluita contra l’homofòbia són dos temes que estan en l’agenda política brasilera des que hi ha governs progressistes. Tot i que no s’ha aprovat encara cap llei al respecte, diferents ministeris governamentals com el de Salut o Educació treballen l’especificitat LGTB. Brasil també ha estat notícia per tenir unes altes instàncies judicials que reconeixen els drets de les parelles homosexuals i fins i tot el de l’adopció. D’altra banda, en 2011 TripOutGayTravel i MTV networks van declarar Rio de Janeiro com a la millor destinació turística LGTB del món.

Amb tot, les del Grup Gai de Bahia mostren la necessitat d’una actuació política integral per part del Govern brasiler en contra de la LGTBfòbia en un país que avança en visibilitat del col·lectiu.