Consellera amb sensibilitat LGTB

Consellera amb sensibilitat LGTB

2965

Neus Munté, la nova consellera de Benestar i Família de la Generalitat de Catalunya, ha demostrat en la seua trajectòria ser una de les polítiques amb més sensibilitat social dins del seu partit cosa que, probablement, ha afavorit el seu nomenament per aquest càrrec. L’actual consellera ha estat membre de l’executiva d’UGT de Catalunya on sempre va manifestar el seu sobiranisme, i a l’equip dirigent de CiU, en el qual sempre s’ha mostrat orgullosa de la seua participació a un sindicat al qual segueix vinculada. També se li coneix sensibilitat respecte a les reivindicacions del col·lectiu LGTB, i a ningú se li escapa que, depén de com es desenvolupi la legislatura, pot arribar a ser una aliada per al moviment. Tot és possible, fins i tot que deceba però també que satisfaça les expectatives generades. La sensibilitat i predisposició, així com el tarannà dialogant, tothom li reconeix. De fet, va ser ella qui es va encarregar de signar un compromís amb les reivindicacions LGTB de CiU en les eleccions catalanes, això si un compromís diferenciat del que van presentar les entitats i al qual es van acollir els caps de llista de la resta dels partits, menys PP i Ciutadans.

El president del Casal Lambda, Emilio Ruiz, reconeix que “és obvi que ara que és consellera, el seu compromís escrit té una altra dimensió, atès que ha estat el seu departament qui ha liderat en els darrers mandats, el debat i els intents d’aprovar una Llei contra la LGTBfòbia”. Per la seva banda, el secretari de la Coordinadora LGTB, Quim Roqueta creu, com Ruiz, que és important que qui va signar el compromís amb el col·lectiu LGTB per CiU estigui al Govern “tot i que des del Govern i des del partit s’han fet -darrerament- algunes declaracions certament LGTBfòbiques”. De fet, Ruiz, recorda que “ni la seva signatura ni el contingut del signat és ben bé allò que les entitats LGTB demanàvem” com també recorda Katy Pallàs, presidenta de Famílies Lesbianes i Gais (FLG). Amb tot, Pallàs qualifica el nomenament de Munté com “una bona noticia per a les nostres famílies”, així també ho veuen des de la Coordinadora. Des de FLG ressalten que és coneguda “la sensibilitat de Neus Munté envers les famílies LGTB i el col.lectiu en general” i li confereixen un perfil més centrista i conciliador que altres membres del seu partit. Per la seva banda, Eugeni Rodríguez, portaveu del Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC), considera que “és important i positiu que hi hagi una persona al Govern que conegui les reivindicacions LGTB”, tot i que li retrau haver votat en contra d’una proposta d’ERC per una llei contra la LGTBfòbia durant l’anterior legislatura. Amb tot, el portaveu del FAGC li reconeix a Munté “un tarannà proper i dialogant”.

D’altra banda, Roqueta demana a Munté que “formi un equip que pugui ser interlocutor amb les entitats, amb el moviment i per aconseguir una llei i cobrir les mancances del col·lectiu i esperem diàleg”. El secretari de la Coordinadora LGTB creu possible un altre llenguatge i una altra forma d’acostar-se al col·lectiu respecte a la darrera legislatura i opina que la nova consellera “ajudarà a que el Govern tingui un altre to i també a CiU”. A més, afegeix que la presència de Munté pot favorir el compliment “del compromís de legislar contra la LGTBfòbia, encara que CiU ja va mostrar que no vol llei específica”. Per la seva banda, Pallàs recorda que al si de CiU hi conviuen posicions ben diverses respecte el col·lectiu LGTB, “tots hem escoltat manifestacions poc raonables en els últims temps sobre el nostre col.lectiu”, però, per això mateix, sembla que amb Munté com a consellera es vulgui donar “un nou aire al conjunt de Govern que acabem d’estrenar”. Des del FAGC, es demana a la nova consellera que convoque les entitats per donar a conéixer quines són les línies que prendrà i si avançarà en la Llei contra la LGTBfòbia.

Malgrat la sensibilitat existent, per ara els fets no acompanyen. Tot i que s’ha de tenir en compte que tot just acaba de començar la legislatura. Tant Ruiz com Roqueta ressalten la importància que totes les expectatives es transformin en fets, per a poder fer-ne una valoració positiva. “Ara cal que s’activin polítiques contra la LGTBfòbia”, afegeix el secretari de la Coordinadora LGTB. Per ara l’únic compromís de Govern que hi ha no és positiu en aquest àmbit. Tal i com s’indicava a l’article Prioritats LGTB en la investidura: l’acord de Govern entre CiU i ERC, no inclou ni una sola paraula sobre polítiques LGTB. “Esperem que el conjunt de forces parlamentàries hi treballin perquè sigui una realitat aquest any, especialment una, com ara ERC, que actualment té la capacitat d’influir en la governabilitat del país”, afirma Ruiz. Cal recordar que, en aquest cas, ERC sí va subscriure el compromís LGTB tal i com el plantejaven les entitats.

L’elecció de Munté com a consellera és un punt a favor perquè el moviment LGTB puga assolir els seus objectius durant els propers quatre anys. Ara falta veure si això es confirma i concreta en polítiques i legislació contra l’homofòbia. En conclusió, en aquesta legislatura hi ha marge de maniobra, fins i tot “bones expectatives” com assenyala Pallàs, però el moviment no es pot adormir si es volen assolir els objectius marcats.