El president de Catalunya, Artur Mas, acabat d’investir el passat divendres en el Parlament català, va realitzar unes declaracions en el debat d’investidura que ha provocat la polèmica i la reacció de diferents entitats LGTB. Les paraules criticades les va pronunciar el president català en la seva rèplica a la portaveu del PP, Alicia Sánchez Camacho, quan li va demanar que deixés de posar la Constitució com excusa per a no celebrar un referèndum per saber si els catalans volen un estat propi. Mas indicava que, quan han volgut, els partits majoritaris l’han canviat i l’han interpretat de forma àmplia. En aquest context, va afegir com exemple que s’ha acceptat el matrimoni entre gais i entre lesbianes “quan (la Constitució) ho nega taxativament”. Per ara, han exigit una rectificació tant la Coordinadora LGTB de Catalunya i el Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC). El president de l’Observatori Contra l’Homofòbia, Eugeni Rodríguez, ha demanat explicacions al responsable LGTB de CIU, Jordi Arcarons, per les declaracions d’Artur Mas al debat d’investidura.

Per la seva banda, Joaquim Roqueta, secretari general de la Coordinadora LGTB considera que les paraules d’Artur Mas estan “carregades d’homofòbia” i assenyala que “amb aquestes declaracions posem en dubte qualsevol voluntat de CIU per a legislar contra l’homofòbia”. El passat novembre el representant de Convergais, Jordi Arcarons, i la diputada convergent Neus Munté, número 11 a la llista de CIU per Barcelona en les passades eleccions catalanes, van escenificar amb la resta de partits el seu compromís del seu partit per a legislar contra l’homofòbia, tot i que de forma diferent al que demanaven les entitats LGTB, tal com s’explicava en el reportatge, Quina llei contra l’homofòbia?. Amb tot, cal recordar que en plena campanya es van produir declaracions per part de líders convergents, contestades per les entitats LGTB: una per part d’Artur Mas en les quals assenyalava que “(els jutges del Tribunal Constitucional) entenen més el matrimoni gai que Catalunya” i per una altra les d’Oriol Pujol en les quals afirmava que les relacions entre el PSC i el PSOE tenien “un punt de sodomia”.

En darrer lloc, Roqueta també exigeix a ERC, que ha signat un pacte de legislatura amb CiU, però també a la resta de partits que vetllin pel respecte del col·lectiu LGTB “tal com així ho van prometre tots a la campanya i esperem que aquelles declaracions de bones intencions no fossin pura estratègia per esgarrapar uns quants vots”. En aquest sentit és remarcable que la llei contra l’homofòbia no apareix a cap dels fulls del pacte d’estabilitat signat per CiU i ERC per governar Catalunya.