El Consell Nacional suïs va aprovar la setmana passada el dret de les parelles homosexuals a l’adopció. Aquesta és una bona notícia per al col·lectiu LGTB tot i que és una alegria, i un dret, amb limitacions.

La història d’aquest reconeixement és una història plena de dificultats. Si bé l’any 2007 ja es van reconèixer les unions civils entre persones del mateix sexe, l’adopció no es contemplava com a dret en aquestes unions. Tanmateix, el moviment LGTB suïs va recollir 20.000 signatures per tal d’impulsar una Iniciativa Legislativa Popular que permetés l’adopció conjunta de les parelles homosexuals. L’octubre de 2011 aquesta ILP es va votar al Consell Nacional suïs i es va rebutjar amb 97 vots contraris i 83 favorables. Aquest era el resultat del context polític donada la força parlamentària que llavors tenia la Unió Democràtica de Centre (UDC), una força altament homòfoba i amb un discurs xenòfob i conservador.

Tot i aquests entrebancs previs, el dret a l’adopció s’ha reconegut, tot i que s’ha de desenvolupar la legislació que ho permeti. El passat 13 de desembre el Consell Nacional suïs va aprovar el dret a l‘adopció dels fills o filles de la parella, és a dir sense donar accés, en parella, al procés d’adopció convencional que haurà de seguir sent de forma individual, una diferència que no iguala els drets de les parelles LGTB amb les de les parelles heterosexuals. L’aprovació d’aquesta proposta  es va fer amb una àmplia majoria: 113 vots favorables i 64 vots contraris. Aquesta proposta ja havia estat aprovada, amb un molt més estret marge, el passat mes de març per part del Consell d’Estats suïs, que va aprovar el projecte per només 21 vots favorables front 19 contraris.

Per Katy Pallàs, presidenta de NELFA (Network of European LGBT Families Associations)

S’ha donat un pas important per a totes les nostres famílies. Suïssa és un país on legislar resulta una mica més complicat que al nostre per la mateixa estructura democràtica i pot semblar molt poc a ulls dels que tenim el ple dret,  però a NELFA sabem que les famílies suïsses porten endavant una lluita titànica que no pararà ara que coneixen com viuen en altres països europeus on la llei protegeix les nostres famílies. Saben que tenen tot el suport

La cambra ha considerat que és necessari actuar en la direcció desitjada per la petició, per adopció pot ser la millor solució per al benestar dels nens i nenes que viuen en una família homoparental.

Segons Maria Von Känel, Vicepresidenta de l’associació Regenbogenfamilien – Families arc-en-ciel, ha declarat a idemtv:

Gràcies a la visibilitat de les famílies LGTB, la discriminació legal es va poder mostrar als polítics. L’aprovació de la proposta demostra que la realitat de la vida de les famílies LGTB es reconeix i la diferència parlamentària en el suport és molt important. Ara esperem amb interès l’aprovació del Consell d’Estat i en una ràpida implementació. Per descomptat seguirem treballant per la plena igualtat. També a Suïssa, totes les persones han de rebre els mateixos drets com a Espanya, independentment de l’orientació sexual o la seva identitat