Uruguai se suma a la llista, encara escassa, de països que ha ampliat el dret a matrimoni a les parelles d’homosexuals i lesbianes. Una llei que s’ha aprovat amb diputats de tots els partits i ha aconseguit 81 vots a favor en un parlament que té 87 membres. La cambra de diputats d’Uruguai ha aprovat una llei que equipara en drets al matrimoni homosexual i heterosexual. La proposta, que inicialment ha partit del Frente Amplio d’Uruguai, ideològicament d’esquerres, també ha aconseguit vots dels partits Nacional i Colorat, dretà i centrista respectivament. Amb tot, l’aprovació no és definitiva, si bé va rebre el vistiplau de la Comissió de Constitució Codi de la Cambra de Diputats, però encara ha de passar pel Senat. El projecte de llei serà vigent, probablement, a partir del primer trimestre del 2013. D’altra banda, l’Església Catòlica ha demanat el vot en contra i ha fet pública la seua oposició a la llei. De fet, els sis únics diputats que han votat en contra, que han seguit les recomanacions eclesiàstiques, procedeixen del conservador Partit Nacional.

El procés de legalització del matrimoni de parelles del mateix sexe es va iniciar en 2010 arran del compromís adquirit pel Frente Amplio. De fet, Uruguai és un país avançat al respecte, ja que la primera llei d’unions civils LGTB en Iberoamèrica es va aprovar en aquest país en 2007. La llei donava l’opció a les parelles del mateix sexe a tenir els mateixos drets que les heterosexuals en aspectes com ara: beneficis per a la salut, drets d’herència, criança dels fills, així com pensions.