La reproducció assistida és una de les opcions plantejades per a les parelles lesbianes que volen exercir la maternitat. Si bé no és la única via si és de les més utilitzades. Per a moltes parelles el factor econòmic és un entrebanc important, al que s’afegeix algunes proves i tractaments, així com el factor de la confiança.

La inseminació tot i que també es porta a terme en la sanitat pública es porta a terme, bàsicament, en la xarxa privada. En la xarxa pública s’han denunciat casos de discriminació per a parelles lesbianes per part d’alguns professionals que “objectaven” a la seva manera. En l’àmbit privat no deixa de ser un negoci i, moltes vegades, això comporta una despesa important alhora que el desconeixement de professionals i tècniques ha fet que una via aparentment fàcil per a la maternitat acabés sent carregosa.

En aquesta línia l’associació de Famílies Lesbianes i Gais ha treballat per tal de poder aplanar aquest camí i fer més assequible aquest pas a la maternitat desitjada. Tanmateix la FLG ha volgut, també, fer possible que les persones transsexuals tinguin oportunitats de maternitat o paternitat en cas de canvi de sexe i aquest treball s’ha concretat, finalment, en un conveni entre  FLG i l’Institut CEFER.

En aquest conveni les persones sòcies de la FLG tindran accés a una sèrie de  beneficis i descomptes en diferents intervencions mèdiques relacionades amb la reproducció assistida. El conveni recull, concretament  beneficis en analítiques i estudis hormonals, algunes proves freqüents en els procés de forma preeliminar… En les persones transsexuals, abans del canvi de sexe, podem congelar gàmetes (espermatozous o òvuls) per ser utilitzats posteriorment.

El conveni inclou també beneficis en totes les tècniques de reproducció assistida per a parelles lesbianes,  als estudis de fertilitat previs per a les parelles de nois i per a transsexuals el de manteniment congelat de gàmetes, com a punts  a destacar.

L’acte de signatura fou presidit pel Simón Marina, director de CEFER i la Imma Jové, de l’Institut de Reproducció CEFER,  Catalina Pallàs, presidenta de la FLG i  Ramon Terrassa, Secretari de família del Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat.