La Conferència Episcopal espanyola ha valorat com “greument injusta” la sentència del Tribunal Constitucional que ha decidit mantenir intacta la llei que el 2005 va ampliar el dret a matrimoni a parelles de gais i lesbianes. La màxima autoritat catòlica espanyola reclama una “urgent” llei de protecció de la família, ja que considera s’està privant els nens del “dret de tenir un pare i una mare”.

Reaccions com aquesta confirmen, lamentablement, les previsions de líders i entitats LGTB que adverteixen que no està tot aconseguit i encara queda pendent la lluita contra l’homofòbia social i la consecució d’una llei contra l’homofòbia.

No els importen els nens

En declaracions a idemTV, María José Arisa, vicepresidenta de Famílies Lesbianes i Gais (Famílies LG), assenyala que “en realitat els nens no els preocupen, només es preocupen d’ells quan són els nostres, no quan hi ha membres de l’Església implicats en abusos sexuals o quan s’estan morint de fam aquí i en altres parts del món”. Arisa creu que després de la sentència assistirem a una campanya homòfoba dels sectors més conservadors per evitar que es consolidin els drets que el col·lectiu LGTB ha aconseguit en els últims anys. “Són quatre gats però tenen molt poder i altaveus mediàtics, i són atacs que no podem permetre”, assenyala la vicepresidenta d’una associació que acull a més de 600 famílies en les quals els pares i les mares són homosexuals.

Des del Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC), Eugeni Rodríguez, acusa la Conferència Episcopal de situar-se, amb aquestes declaracions, “al marge de la legalitat” i de generar “odi i violència contra el col·lectiu LGTB”. Una posició que es comparteix, Joaquim Roqueta, secretari general de la Coordinadora LGTB de Catalunya, que reclama una llei contra l’homofòbia perquè no es produeixin els atacs a les persones LGTB com els que s’han fet des de la Conferència Episcopal, però també “diferents mitjans de comunicació d’extrema dreta que incorren en delictes de provocació de’l odi, la violència i la discriminació” cap a col·lectiu.

 Els cristians ignoren a l’Església

Per la seva banda, Jordi Valls de l’Associació Cristiana de Gais i Lesbiana (ACGIL), ha indicat a Idem TV que hi ha un divorci entre les bases cristianes i la jerarquia i afirma “que ja fa molt temps que ignoren les paraules de la Conferència Episcopal sobre sexualitat que expressen concepcions totalment retrògrades”. Valls afegeix que la jerarquia realitza una interpretació conservadora de la Bíblia que només mantenen aquells teòlegs que “estan a sou del Vaticà” i proposa com exemple a seguir les diferents esglésies luteranes dels països del nord d’Europa “que ja casen homosexuals”.

No deixa de ser, si més no, curiós que una institució com la Església catòlica que ha discriminat durant segles a les dones i els homosexuals parli de situacions “injustes” quan es refereix a una de les fites més importants del moviment LGTB. En referència a això, el portaveu de ACGIL critica que la jerarquia catòlica no s’hagi manifestat sobre la crisi o els desnonaments i sí sobre aquest tema. Amb tot, el que més li dol a Valls com pare és que “com cristians ens fa mal que altres cristians diguin que la meva família fa mal a la societat”.