Sònia Rescalvo Zafra, natural de Burgos, va néixer a l’any 1944, i va ser assassinada el 6 d’octubre de 1991 a la glorieta del parc de la Ciutadella de Barcelona.

La sònia va sortir de Burgos i es va instal·lar a Barcelona als anys 70, on va arribar a ser una coneguda vedette al Molino de Barcelona.
A l’any 1991, el 6 d’ octubre va ser assassinada per un grup de neo nazis a la Glorieta del Parc de la Ciutadella. La nit de l’assassinat es trovaba amb la seva amiga Doris que, va ser també brutalment agredida. Un indigent que es trobava a l’hivernacle també va ser víctima de la violència d’aquest grup i el van deixar cec.

El FAGC i la CGLTB de Catalunya van presentar acusació popular a la que es va sumar l’Ajuntament de Barcelona.
Els assassins de la Sònia van ser detinguts gràcies a una intensa investigació del Mossos d’Esquadra, cos policial que va portar l’investigació per ordre del jutje, després que no avancés la que feia la Policia Nacional.

L’any 1993 es va realitzar el judici on els set skins van resultar condemnats. L’any 1994 el FAGC insta al Parlament de Catalunya a posar una placa a la Glorieta recordant els fets, que és instal·lada finalment per l’Ajuntament de Barcelona.
Vint-i-un anys després, les associacions demanen que la Glorieta on va ser assassinada, porti el seu nom com a homenatge a la Memòria Històrica del col.lectiu LGTB.

Signa la petició: Change.org

Video sobre la memòria històrica LGTB: la reinauguració del monument de Sitges i l’homenatge a la transexual Sònia: