Si s’aprova, a Ucraïna no estaria permès donar una “imatge positiva” dels homosexuals, ni celebrar desfilades de l’orgull gai i ni tan sols veure als cinemes una pel·lícula com Brokeback Mountain.

La norma, que contempla des multes d’un import no determinat i fins a cinc anys a la presó per als que reincideixin, ha estat qualificada per defensors dels drets dels homosexuals com “un retorn a l’Edat Mitjana”.

Fins fa algunes dècades, ser gai era considerat un delicte a Ucraïna i en la resta de països de la Unió Soviètica. Però aquest país, que d’alguna manera té una societat oberta i tolerant, va ser la primera exrepública soviètica a despenalitzar l’homosexualitat el 1991.

A més, a Ucraïna ha sorgit un moviment de defensa dels drets dels homosexuals i al centre de Kíev hi ha bars gai que operen lliurement. No obstant això la llei, que va passar el seu primer tràmit la setmana passada, té un ampli suport.

Els principals partits polítics estan a favor, i les enquestes indiquen que la majoria dels ucraïnesos advoquen per restringir d’alguna manera els drets de les minories sexuals.

Una de les promotores de la norma és l’església evangèlica Esperança Cristiana de Kíev. Situada en un edifici de cinc plantes a les afores de la ciutat, ofereix tot tipus de serveis d’educació i de caritat i s’ha aconseguit expandir per tot el país, on ja hi ha 150 temples. A més, aquesta església ha recol · lectat milers de signatures en suport a les tres lleis antigai que es tramiten aquest any al Parlament.

El primer tràmit de la legislació va desencadenar una marea de condemnes d’organitzacions de drets humans que van qualificar la norma com “una llei mordassa per als homosexuals”. A més, segons denuncien aquests grups, la llei suposaria una violació de les convencions europees i internacionals i portaria a una major marginació de la comunitat LGTB.

També danyaria els esforços de contenir el ja estratosfèric índex d’infecció per VIH en el cas que, per exemple, es prohibissin alguns anuncis per intentar prevenir la sida.

La primera marxa gai convocada a Kíev al maig va ser suspesa a últim moment després de rebre violentes amenaces de grups d’extrema dreta. Immediatament després que anunciés aquesta decisió en una conferència, un grup d’homes emmascarats li va donar una pallissa a Svyatoslav Sheremet, el director del Fòrum Gai de Ucraïna. Un mes després, altres individus van assaltar al crit de “marieta” a un altre dels organitzadors de la desfilada.

En el concert de cloenda de l’Eurocopa 2012, que va tenir com una de les seves seus a Ucraïna, Elton John va denunciar els atacs i la legislació en tràmit. “Els suplico: prou violència contra els gais”, va dir el cantant britànic davant 100.000 persones en una plaça central de Kíev.