Una parella de taiwaneses va protagonitzar el dissabte el primer casament homosexual budista de Taiwan durant una cerimònia al monestir de Taoyuan, al nord de l’illa, a l’espera que obri la porta a la llei del matrimoni gai a Taiwan i Àsia.

Fish Huang i You Ja-ting van assistir a la cerimònia amb els tradicionals vestits blancs de casament. Es van donar el “sí” davant de l’estàtua de Buda i van intercanviar els seus anells i collarets de pregària.

Prop de 300 fidels van recitar els sutres en honor a la parella.

La unió de les dues dones, de 30 anys d’edat, va ser beneïda per la mestra budista Shih Chao-hui que va celebrar aquest moment històric.

“Assistim a la Història. Dues dones que volen mantenir-se dretes i lluitar pel seu destí, per vèncer la discriminació social”, va declarar Shih, una famosa advocada de causes socials.

“Podria semblar increïble que una dona oficiés aquesta cerimònia, però el budisme no pren partit en els conflictes ideològics i ja estic habituada a les mirades d’incredulitat per la meva participació en moviments socials”, va afegir.

Els pares de la parella no van assistir a la cerimònia, prova de la pressió que els homosexuals i les seves famílies pateixen.

“Al principi els nostres pares van acceptar venir i lamenten no haver-ho fet. Comprenem que algunes persones no vulguin estar exposades als mitjans”, va explicar Huang abans del casament.

“Esperem que gràcies al suport de la mestra (budista) aquest matrimoni modifiqui la perspectiva de moltes persones, encara que no tingui valor legal”, va dir Huang.

“Esperem que el govern pugui legalitzar aviat el matrimoni homosexual”, va afegir.

Taiwan és una de les societats més avançades d’Àsia en el pla de les tradicions i, des de fa molt temps, els col·lectius d’homosexuals reclamen al govern la legalització del matrimoni entre persones del mateix sexe.

El 2011, unes 80 parelles de gais i lesbianes van organitzar una cerimònia col·lectiva davant un miler de persones per cridar l’atenció dels mitjans i del públic.

El 2003, el govern va preparar un projecte de llei per a la legalització del matrimoni homosexual i l’autorització de l’adopció a aquestes parelles, però davant la controvèrsia, mai es va presentar al Parlament.

El president de Taiwan, Ma Ying-jeou, ha considerat necessari un consens públic previ a la proposta de votació de la llei.

Els grups de defensa dels drets dels homosexuals van presentar a principis d’any un avantprojecte de llei i van animar el president Ma a proposar la seva votació abans del final del seu mandat el 2016.