Una parella lesbiana va presentar una demanda legal a Califòrnia per resoldre els seus problemes d’immigració i posar fi a la deportació de cònjuges del mateix sexe.

La demanda – que busca aconseguir estatus d’acció popular – va ser presentada a nom de la ciutadana filipina Jane DeLeon, que va ser patrocinada per a la seva residència permanent pel seu patró, però no pot obtenir l’exempció que necessita per a la residència perquè el govern federal no reconeix seu matrimoni de tres anys amb la seva dona nord-americana.

El cas és un de diversos presentats per parelles homosexuals – algunes de les quals s’enfronten problemes d’immigració – a causa de la Llei de Defensa del Matrimoni (DOMA), una llei de 1996 que prohibeix que el govern federal reconegui els matrimonis homosexuals.

“És clarament el tipus de cas en què usualment s’hagués concedit una exempció, però simplement va ser negada basada en el DOMA”, va dir Peter Schey, president del Centre de Drets Humans i Llei constitucional, que va presentar la demanda a nom de la parella i el fill d’una de les dones.

El servei d’immigració i naturalització va declinar comentar sobre el cas. L’agència va dir que continuarà fent complir la llei (DOMA) “a menys i fins que el Congrés l’anul·li o hi hagi una fallada final judicial que és inconstitucional”.

A més de resoldre els problemes d’immigració de DeLeon – que afecta també el seu fill de 26 anys – la parella busca un manament judicial per frenar la deportació d’immigrants en matrimonis homosexuals que d’altra manera són elegibles per a residència permanent.