En països com Letònia, Lituània, Bulgària, Croàcia, Sèrbia, Hongria, Moldàvia o Rússia és habitual la vulneració del dret a la llibertat d’expressió i reunió de lesbianes, gais, bisexuals, transgènere i intersexuals (LGBTI). Aquestes persones també veuen freqüentment vulnerat els seus drets humans en àmbits com l’educació, l’ocupació o la salut

Aquestes prohibicions afavoreixen un entorn d’hostilitat contra aquestes persones. Les persones LGBTI en aquests països s’enfronten a nombrosos atacs verbals i físics i campanyes homòfobes liderades per representants de partits polítics i personatges públics que deriven en una gran hostilitat social, fomentades a vegades per mitjans de comunicació. Els crims d’odi contra aquestes persones suposen una vulneració clara dels seus drets humans.

Arran d’una onada de suïcidis de joves homosexuals per assetjament, el 2010 el periodista nord-americà Dan Savage va crear amb la seva parella un vídeo de YouTube per donar suport als adolescents que es troben en aquesta situació com a conseqüència de la seva orientació sexual. No ha estat l’únic, milers de persones han publicat vídeos similars amb el mateix objectiu. Aquest any, el intergrup LGTB del Parlament Europeu, centrat en els drets dels homosexuals, ha llançat un vídeo en què els eurodiputats i membres de la Comissió Europea demanen que millori la situació.

 

 

Segons el Consell d’Europa, després de diversos segles de persecució i d’intolerància cap als gais, han de recomanar als Estats que pertanyen a aquest Consell que examinin les seves respectives legislacions per eliminar qualsevol tipus de discriminació per homofòbia ja sigui de forma directa o indirecta, a més de prendre mesures perquè les lleis que protegeixen els ciutadans LGBT siguin complertes de forma eficaç.

 

 

Segons el Consell d’Europa, institució a la qual Espanya pertany des de l’any 1997, els Estats han de posar especial atenció a assegurar la plena integració del col · lectiu LGBT en àrees com l’ocupació, l’educació, la sanitat o l’esport.

En declaracions de Thorborn Jagland, secretari general del Consell d’Europa, la petició d’aquesta institució europea és

un progrés important. Aquesta recomanació és en efecte el primer text jurídic del món que tracta expressament una de les formes de discriminació més duradores i difícils de combatre.

D’altra banda la Comissió Europea ha pressionat novament per aconseguir que tots els països del continent europeu protegeixin i garanteixin el compliment dels drets humans de la diversitat sexual.

La Comissió Europea ha recordat que tots els països que pretenguin formar part de la Unió Europea (EU) han de complir amb els drets de la ciutadania LGTB com a requisit imprescindible per formar part de l’organització continental.

“Els drets de les persones lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals formen part dels criteris polítics de Copenhaguen per a l’adhesió a la Unió Europea, sobre la base del marc jurídic de la lluita contra la discriminació”, han recordat des de la Comissió Europea.

La Comissió ha manifestat que segueix de prop la situació i el respecte dels drets humans de les minories sexuals en el continent europeu, recordant que redacten “un informe anual sobre els progressos realitzats en els països” que s’han unit a la Unió Europea.

L’avís donat per la Comissió Europea va dirigit especialment a països com Armènia, lloc on les minories sexuals pateixen una greu discriminació en una societat profundament cristiana on recentment ha tingut lloc un atemptat en contra d’un bar freqüentat per la diversitat sexual del país europeu.

Les autoritats d’Armènia tenen la intenció que el país es una a la Unió Europea, encara que per això, d’acord amb l’expressat per la Comissió Europea, encara tenen un llarg treball per recórrer en matèria de drets humans, especialment els referents a les minories sexuals.

Font: Amnistia Internacional, Parlament Europeu i Universo Gay