L’Agència d’Aliments i Medicaments nord-americà (FDA en les sigles en anglès) ha donat llum verda a la comercialització del medicament antiretroviral ‘Truvada’, el primer tractament preventiu contra el VIH destinat a persones sanes amb alt risc de contraure el virus a través de les seves relacions sexuals.

El fàrmac, fabricat per Gilead Sciences Inc, “és el primer medicament aprovat per aquesta indicació”, tal com asseguren des de la farmacèutica. Ja va ser recomanat per un panell d’experts de l’agència nord-americana el mes de maig, una recomanació que, encara que no és vinculant, sol tenir un pes decisiu a l’hora que la FDA prengui una decisió respecte a l’aprovació de medicaments.

“Truvada s’utilitzarà per a la profilaxi pre-exposició (PREP), encara que sempre combinat amb pràctiques de sexe segur per prevenir les infeccions sexuals del VIH en adults d’alt risc”, ha remarcat en un comunicat la FDA, que no vol donar la falsa sensació que cal baixar l’atenció respecte a les mesures de seguretat en les relacions sexuals.
El llarg camí de ‘Truvada’

L’aprovació d’aquest medicament suposa una fita en els 30 anys de lluita contra el VIH, un virus que, sense un control i tractament adequat pot desembocar en la sida, una condició d’immunosupressió que impedeix als afectats combatre infeccions i altres patologies.

Truvada és un vell conegut als EUA. Des de 2004 s’usava com a tractament per a pacients que ja estaven infectats pel virus del VIH. No obstant això, des de 2010 es venia investigant amb ell per tal de demostrar el seu paper preventiu, el que es denomina com a profilaxi preexposició (PREP).

Les dades de dos grans assaigs controlats van ser els que van aconseguir convèncer els experts nord-americans per la seva recomanació. Tots dos demostraven que ‘Truvada’ era capaç de reduir el risc de contraure la infecció per VIH en més d’un 44%.

La píndola ha estat aclamada per alguns defensors contra la sida com una eina nova i potent contra el virus, però alguns proveïdors de serveis de salut estan preocupats per si pot fomentar comportaments sexuals de risc, d’aquí les paraules dels responsables de la FDA que remarquen la necessitat d’acompanyar al medicament de pràctiques sexuals segures.

Font: El Mundo
Foto: Justin Sulivan