El ministre d’Immigració, Geert Leers sosté que l’Iraq no és un lloc segur per a homosexuals, lesbianes, bisexuals i transsexuals.

Leers ja havia anunciat una suspensió temporal de deportació d’iraquians homosexuals la setmana passada, després d’una advertència del Ministeri de Relacions Exteriors. La ministra havia assenyalat que era impossible ser obertament homosexual a l’Iraq sense córrer seriosos riscos. Les autoritats de Teheran tampoc prenen mesures per aturar la discriminació o els atacs contra els homosexuals.

Koen van Dijk, de l’organització holandesa de drets homosexuals, COC, descriu l’anunci com una important victòria per iraquians que van haver de fugir del país a causa de la seva orientació sexual. Segons Van Dijk, l’Iraq és el país més perillós del món per la comunitat gai. “Investigacions han demostrat que 750 persones han estat assassinades per aquesta raó des de 2003. Hi ha una campanya sistemàtica. Milícies organitzades declaren obertament que estan donant caça a persones de comportament “desviat” i que aquests haurien de ser executats, segons la llei islàmica. ”

Els que busquin asil hauran de demostrar que són homosexuals abans que se li concedeixi la petició. No està clar com es realitzarà la prova, diu Van Dijk, i això causarà dificultats, “especialment perquè la gent haurà de provar alguna cosa que ha vingut reprimint durant tota la seva vida per por. És una situació molt delicada i els funcionaris d’immigració encarregats dels interrogatoris hauran de tenir un entrenament especial. ”

El Parlament holandès va sol·licitar el passat mes de març al ministre Leers que portés a terme una investigació sobre la situació d’homosexuals, lesbianes, bisexuals i transsexuals a l’Iraq, després d’una sèrie informes sobre assassinats de gent de la comunitat gai en aquest país.