La discriminació per raons ètniques, polítiques, socials o d’orientació sexual serà castigada a partir d’ara a Xile amb multes, i en casos agreujats, fins i tot amb sancions penals. Així ho estableix l’anomenada Llei Zamudio-en record d’un jove homosexual assassinat per neonazis-, que va ser promulgada ahir pel president Sebastián Piñera després d’un tràmit parlamentari que es va perllongar per set anys.

Piñera, qui va estar acompanyat en l’acte per representants de comunitats homosexuals, maputxes amb els seus vestits típics, jueus, musulmans i persones amb discapacitats, va qualificar la norma d’històrica i transcendent.

L’expresident Ricardo Lagos havia impulsat la llei el 2005 i la va elevar al Congrés, que va demorar la seva tramitació durant anys a causa del lobby conservador que es negava a tractar-la.

El govern de Piñera li va posar summa urgència al projecte després de l’assassinat, el 27 de març passat, de Daniel Zamudio, torturat per quatre homes neonazis que li trencaren les cames, el van cremar amb cigarrets, li van tatuar 2 esvàstiques amb un objecte tallant i li van causar un sever traumatisme al crani, que li va provocar la mort després de diversos dies d’agonia.

El crim va desencadenar una onada de protestes i reclam s pels drets dels homosexuals i altres minories a Xile que va posar en escac al govern xilè.

Així, el legislatiu va accelerar el tràmit de la llei i la va aprovar per majoria a les dues cambres. En signar la promulgació, ahir, Piñera ha assenyalat que només després de l’homicidi de Zamudio-els pares van estar presents a la cerimònia a la seu de govern-“Xile per fi es va decidir a fer aquest pas fonamental per construir junts una societat més tolerant, més inclusiva, més respectuosa, més acollidora per a tots i cadascun dels nostres compatriotes “, qualsevol sigui la seva condició sexual, ètnica, política o social.

Segons la llei, la denúncia de discriminació s’ha de fer davant un tribunal, que en cas de comprovar-la pot aplicar multes de fins a 3.660 $. Les penes poden ser augmentades en cas d’agreujants i la llei preveu a més sancions penals.