El magistrat del Tribunal Constitucional Francisco José Hernando ha sol · licitat abstenir-se del debat previst sobre el recurs presentat pel PP contra el matrimoni homosexual. La seva petició s’ha d’analitzar pel Ple, que probablement no entri en el fons del recurs fins que es produeixi la imminent renovació seus membres.

La decisió d’Hernando, magistrat del “bloc conservador», estaria relacionada amb l’informe que, tot i no haver estat sol · licitat pel Govern, va emetre el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) el gener de 2005, contrari al projecte de l’Executiu socialista. Aquest informe va tirar endavant amb el suport dels 10 vocals designats llavors a proposta del PP més el del president del Consell, que era Hernando.

L’informe de l’òrgan de govern dels jutges era favorable a la regulació de les unions entre homosexuals, però contrari a que es fes sota la forma del matrimoni i de que se’ls permeti adoptar. A més d’expressar dubtes de constitucionalitat sobre el qual llavors era un mer projecte del govern de José Luis Rodríguez l’informe, l’òrgan de govern dels jutges assenyalava que un element essencial del matrimoni és que uneix a un home i una dona, per la qual cosa si no és heterosexual no és matrimoni. El CGPJ afegia que la reforma es funda sobre «bases movedisses» com la consciència o la demanda social, o «en un mal entès sentit de la dignitat de la persona o la igualtat». En aquest sentit, suggeria la figura d’un contracte o pacte de convivència i les unions de fet.

Malgrat que l’incident d’abstenció es resoldrà previsiblement en els pròxims dies, el Constitucional no té previst entrar en el fons del recurs fins que es faci efectiva la renovació dels nous magistrats designats divendres passat a proposta dels dos partits majoritaris. L’entrada dels quatre nous magistrats no canvia de forma substancial la relació de forces al TC, en aquest moment favorable a rebutjar el recurs dels populars, com estableix la ponència del magistrat del “bloc progressista» Pablo Pérez Tremps.

Font: ABC