Malta, líder en avenços legislatius i polítics dels drets LGTBI a Europa

Malta, líder en avenços legislatius i polítics dels drets LGTBI a Europa

2657

per Carme Porta

L’any 2009 ILGA Europe es va posar com a objectiu l’elaboració d’un mapa de drets que el 2013 es va complementar amb la classificació i anàlisi dels processos d’avanç dels drets als 49 estats del continent europeu on ILGA treballa.

L’anàlisi del 2018 mostra una desacceleració en el progrés dels drets a Europa, on molts dels estats que han liderat polítiques d’igualtat i LGTBI han quedat aturats. Això per ILGA Europa és un fet preocupant donat que la pujada de la violència contra les persones LGTBI així com alguns estats clarament LGTBIfobs mostren que els drets LGTBI no només no estan assolits sinó que estan en clar retrocés. La directora executiva d’ILGA- Europa, Evelyne Paradis, ha destacat que “hi ha massa signes al nostre voltant que mostren que moltes de les recents victòries són fràgils. Deixeu-m’ho dir de nou: no estem enllestits”, el paquet Rainbow que conté un informe amb la revisió anual, el mapa i l’índex és un recordatori de la necessitat que els diferents estats i institucions europees es comprometin amb els drets LGTBI.

Un dels fets que mostra la davallada, segons apunta l’informe del 2018, és que els Països Baixos, un dels estats amb una tradició progressista, ha baixat del grup del que anomenen Top 10. Recomanacions d’ILGA-Europe com lleis per combatre els delictes d’odi que protegissin específicament les persones LGBTI no es van complir malgrat els compromisos d’ampliar la protecció constitucional a les persones LGBTIi modificar les lleis d’igualtat per protegir contra la discriminació trans i intersexual.

Per ILGA-Europe negar la responsabilitat de treballar per la igualtat de drets de les persones LGBTI “no és una opció per a cap líder polític o funcionari del govern el 2018. Ara és el moment perquè mostrin lideratge mitjançant polítiques de suport complet que facin que la igualtat sigui una realitat quotidiana per a les persones que serveixen. A Europa, l’única manera per als responsables polítics de protegir els grans avenços en matèria d’igualtat LGBTI de les dues últimes dècades és construir-los i donar els recursos necessaris per garantir que la vida quotidiana de les persones LGBTI es transformi per a millor.”

Malta és el país que encapçala els avenços legislatius i polítics dels drets LGTBI a Europa amb un 91% segons l’índex del paquet Rainbow que conté 6 àmbits d’anàlisi: Igualtat i no discriminació, famílies, delictes i discurs d’odi, reconeixement legal de gènere i la integritat física, espai per l’organització de la societat civil i dret d’asil. En cada àmbit s’analitzen diferents pràctiques de cara a establir la puntuació. A més de Malta, Bèlgica, amb un 79% i Noruega, amb un 78% són els estats que lideren el rànquing, mentre que els estats que menys polítiques i compromís mostren són: Turquia, amb un 9%, Armènia amb un 7% i Azerbaidjan amb un 5%. La revisió anual Rainbow també recull una sèrie de recomanacions que seran analitzades en la propera edició del 2019 segons el grau de compliment dels estats.