El Pride Barcelona va iniciar el seu camí en 2009 per commemorar el dia de l’Orgull LGTB que té lloc el 28 de juny. Sis edicions després el paper del voluntariat s’esdevé essencial per a que aquest esdeveniment puga tenir continuïtat. Un àmbit, pot ser, poc conegut per als milers d’assistents que té el Pride cada any, però que té cada cop més participants. Enguany ha superat les 120 persones voluntàries entre les quals hi ha tot tipus de perfils, un 70% d’homes i amb edats entre els 16 i els 70 anys, que fan diferents torns durant el cap de setmana que se celebra el Pride.

 

 

Un voluntariat on es barreja la vessant més lúdica i d’oci de l’esdeveniment, com ara són les tasques de coordinació, atenció al públic i logística a les activitats de l’Avinguda Maria Cristina, amb la visibilització d’un col·lectiu com l’LGTB en un dia tan important com ara el 28 de juny. Un voluntariat en el qual pot participar gent molt formada però alhora amb formació bàsica, ja que només requereix un curs de formació i introducció per a conèixer el Pride i les tasques que han de desenvolupar les persones voluntàries i activitats per fer vincles entre elles i poder col·laborar millor.

Les motivacions per participar al voluntariat són diverses i personals però tenen a veure amb la comunitat: la contribució a la defensa dels drets del col·lectiu LGTB i la creació de comunitat a partir de nous grups d’amistats.

Les pròpies persones voluntàries ens parlen dels seus motius que si bé tenen punts en comú, són molt personals. I potser entre els més joves predomina més la voluntat de conèixer gent nova, tot i que és present el compromís amb la comunitat. Si bé totes i tots els participants destaquen l’experiència personal i les amistats que han pogut fer.

El voluntariat és el que fa possible moltes activitats, moviments socials i esdeveniments com ara el Pride, com ens recorda en aquest cas Daniel Morales, coordinador del Pride Barcelona. Un voluntariat que aplega, alhora, la voluntat de servir a la comunitat, d’avançar en els drets del col·lectiu LGTB i la seua visibilitat, de participar en un esdeveniment lúdic i d’oci com el Pride i les ganes de conéixer persones amb valors i disposades a treballar desinteressadament pels altres.