Semblaria que els drets i els avanços socials només s’aconsegueixen a partir de manifestacions, concentracions, manifestos o conferències activistes. Però no només de reivinidicació viu el moviment LGTB o la reivindicació no és només això. Els moviments socials també tenen una important feina de construcció d’alternatives, i en el cas del col·lectiu LGTB, de visibilització, creació de referents i d’espais de socialització lliures de LGTBfòbia. En aquest segon àmbit s’inscriu la tasca de Cultura Trans, que sense renunciar al suport a la plataforma STOP Trans Patologization, aposta per promoure nous referents a partir de l’art, la cultura i l’oci entre un col·lectiu com el trans molt invisibilitzat.

 

 

Cultura Trans va començar el 2011 com una iniciativa puntual, feta des del voluntariat i l’activisme, que organitzava activitats per la despatolització trans amb l’objectiu de visibilitzar altres vivències trans, allunyades del discurs dominant. Va ser el 2013 quan els organitzadors van veure que se’ls va quedar curt, i es van promoure activitats durant tot l’any. En realitat del que es tracta és de donar sortida a la realitat plural del col·lectiu trans i la seva necessitat d’expressió artística, cultural i d’oci.

Cultura Trans neix, des de la voluntat més activista per generar referents positius, o senzillament diversos, del que és la transsexualitat. Molts cops es tracta més de donar veu a les realitats que sorgeixen que de cercar res de nou.

Les activitats que realitzen són tan diverses com el propi col·lectiu i ocupen un important ventall: concerts, l’edició d’un còmic, cabaret o maratons de cinema com ara Trans-nochando. Entre les més exitoses i innovadores activitats de Cultura Trans hi ha el Transcabaret i el Petit Festival de la Cançó Trans que donen un espai d’expressió als artistes transsexuals.

Art i transsexualitat

El paper de l’art com a visibilitzadora de la transsexualitat és un tema recurrent, per això el març de l’any passat es va realitzar Cultura Trans Visible que parlava sobre ARTivisme trans. Es van convidar a diferents persones trans que estaven vinculades amb el món de l’art per debatre: des del cinema, la dansa, la música o el disseny gràfic.

Galofre es mostra crític amb els referents més populars sobre transsexualitat al cinema i reivindica nous referents. Reclama el paper de Lana Wachowski en aquest àmbit i explica com la seva col·laboració amb el Fire!! Mostra Internacional de Cinema LGTB de Barcelona, ha permès una secció estable sobre transsexualitat en aquest esdeveniment cinematogràfic de la ciutat de Barcelona.

Cultura Trans és un projecte que no rep cap tipus de subvenció i autofinança les diferents despeses a partir d’aportacions voluntàries. De fet, tots els seus actes són gratuïts, excepte el Fire!! per la seva voluntat de garantir un accés lliure a les activitats. Sense el voluntariat, la voluntat, l’activisme i la dedicació de temps desinteressada dels seus organitzadors, Cultura Trans no seria possible.