El llibre Cómo prevenir la homosexualidad. Los hijos y la confusión de género està disponible quan es tanca aquesta notícia a Amazon, el Corte Ingés i la Casa del Llibre. L’obra no és una iniciativa aïllada del seu autor Joseph Nicolosi, sinó que s’emmarca en un moviment organitzats als EUA que assegura que l’homosexualitat es una malaltia mental tractable psicològicament. A Catalunya, l’Observatori contra l’homofòbia s’ha decidit a portar a la fiscalia de delictes d’odi i discriminació aquesta situació perquè estudie si incorreria en delicte d’incitació a l’odi, en aquest cas, contra el col·lectiu LGTB. Segons dades d’aquesta entitat, que es reunirà amb el fiscal el proper 25 de febrer, la difusió d’aquest llibre podria vulnerar l’article 510 del codi penal, i l’article 14 de la constitució, que vetllen tots dos contra els delictes de discriminació i possible apologia de la LGTBfòbia.

Iniciativa a Change.org

Una petició a la plataforma Change.org demana que es retirin els exemplars d’aquest llibre així com dels catàlegs digitals de les distribuidores esmentades i ha recollit ja 3.636 signatures. La petició impulsada per Roberto Horta, recorda que l’any 1990 l’Organització Mundial de la Salut va excloure l’homosexualitat de la Classificació Estadística Internacional de Malalties i altres Probemes de Salut. I Assenyala que aquest llibre “atempta contra la dignitat d’un gran col·lectiu i a més fomenta l’homofòbia entre les famílies, fent que creguen que l’homosexualitat es pot prevenir i fins i tot curar amb teràpies”. El llibre, que es com una guia per a pares per garantir que els seus fills tenen una orientació heterosexual, es qualificat des de l’Observatori com a “porqueria homofòbica”.

Fa poc més d’un any, una iniciativa similar impulsada pel diputat de Compromís, el valencià Fran Ferri, va aconseguir recollir 50.000 signatures per a retirar el llibre Comprender y sanar la homosexualidad de Richard Cohen. A Catalunya en 2010 la Generalitat va multar una clínica per promoure tractaments per “curar” l’homosexualitat. Molt més recentment Califòrnia ha aprovat una llei que prohibia les teràpies que “curen” l’homosexualitat.

En aquest sentit, Joaquim Roqueta president de la Coordinadora LGTB de Catalunya assenyala que aquest fet és un indicador més de la necessitat d’aprovar a Catalunya una llei integral i específica contra la LGTBfòbia que ajude a combatre-la i prevenir-la. La resposta de les entitats a “Com prevenir l’homosexualitat” no podria ser una altra que com prevenir la LGTBfòbia: amb una llei integral específica.